afgelopen Activiteiten

Zondag 7 december 2014: jaarlijkse ledenmis en ledenlunch

Onze traditionele jaarmis voor de overleden leden werd deze maal gehouden in de OLV-ter Sneeuwkerk.

Dit was uit praktische redenen gedaan omdat er dan minder tijd verloren ging tussen de mis en de lunch.

In het bijzonder werd ons oudste steunende lid herdacht die dit jaar op 98-jarige leeftijd overleed nl. Z.E.H. Michael Beckers.

Na de jaarmis trokken we naar ons steunend lid "Het Reuzenhof" voor de lunch. Deze bestond uit prosecco, Agnes Sorelsoep, kalfsstoofpotje Marengo met kroketjes, Bourgondische peer en tenslotte koffie of thee. Alles werd mooi geserveerd en het was voor duimen en vingers af te likken. De drank werd betaald door de Kring van Vlaamse Volksontwikkeling en we bedanken ze van harte voor deze mooie geste.

Het was een gezellig samenzijn.

Zaterdag 6 juni 2015: Bezoek Red Starline museum

Op zaterdag 6 juni bezocht Gibu met twintig ingeschreven leden het Red Star Line Museum, Montevideostraat 3 te Antwerpen. De gevel aan de inkom is netjes gerenoveerd, maar in de vorm van 1921 gelaten : het was toen een loods, die gediend had voor bagageopslag en ontvangst van landverhuizers, die in Amerika een beter leven hoopten te vinden. Van binnen is ze verbazend groot en bevat de onthaalruimte, het museumcafé en de dito winkel. Op de achtergrond van de foto bemerken we een zg. panoramatoren, (nieuwbouw), die een schouw van een oceaanstomer moet verbeelden en een weids panorama over stad en Schelde biedt.

 

De GIBU-deelnemers werden in twee groepjes verdeeld, elk onder begeleiding van een museumgids : die legde duidelijk de nadruk op de mens, die leeft in hoop en vrees, in zorg en onwetendheid, in allerlei ontberingen, opgeslorpt in een mensenstroom van eindeloos wachten en zich gewillig onderwerpen aan allerlei verplichtingen, zoals dokterscontrole, desinfectie, uitreisdocu-menten. We hadden twee welbespraakte gidsen, die hun tijd goed gebruikten.

 

De museumcollectie is opgebouwd uit verhalen van mensen die met de rederij naar Amerika zijn gereisd. Centraal staan zes

getuigen, onder wie Albert Einstein en Irving Berlin. De hoofdten-toonstelling voert de bezoeker langs de verscheidene reisetappes vanaf het reisbureau in Warschau tot het nieuwe leven in de Verenigde Staten. Het doel is om een indruk te geven van de zware tocht die een Europese landverhuizer moest afleggen om een betere toekomst tegemoet te kunnen gaan, dit met behulp van honderden modern gepresenteerde foto’s. Het laatste deel van de tentoonstelling verbindt het verleden met het heden om aan te tonen dat migratie een universeel en tijdloos gegeven is.

 

Om een beter beeld te geven bij alle verhalen die het Red Star

Line Museum heeft verzameld, bevat de collectie

verschillende persoonlijke stukken zoals documenten, maar ook

objecten van de families. Die spullen hebben afstammelingen

van de passagiers aan het museum geschonken.

 

Verschillende instellingen en andere musea hebben werken

uitgeleend. Zo gaf het Koninklijk Museum voor Schone

Kunsten De landverhuizers van Eugène Laermans.

Na het bekijken van een korte film, die een indruk wou geven van de “behandeling” van de landverhuizers, konden we in de cafetaria nog een pint Antwerps Bootjesbier drinken. Iedereen was tevreden over zijn bezoek.

 

 

 

 

(R.P.)

Gitschotelbuurschap Borgerhout

 

Afgelopen Activiteiten

Zaterdag 26 mei 2018: geleid bezoek domein Cantecroy te Mortsel

 

Met 25 personen waren we aanwezig op deze activiteit. De gids nam ons mee op een wandeling over het domein van het kasteel Cantecroy. Ze vertelde ons de boeiende geschiedenis van het domein en het kasteel en zijn bewoners. Niemand had kunnen denken dat Alva, de Berthouts, Willem van Oranje, Albert Einstein en Alice Nahon om enkele te noemen hier ook hebben verbleven. Dit domein werd dankzij de eigenares van de Wolmolen Rosa Van Daele bijzonder terug opgebouwd en gekoesterd. We bezochten de ridderzaal en de authentiek kapel.

Zondag 22 april: erfgoeddag “Borgerhout kiest voor democratie – Ambras aan de Bougie

We waren te gast in het statige districtshuis met een mini expo over “de evolutie van het stemrecht" met een speciale aandacht voor de burgervaders en de slachtoffers van het algemeen stemrecht die bijna dag op dag 125 jaar geleden vielen in Borgerhout.

De mini expo en de gewone rondleidingen in de voormiddag in de zalen waar je al eens keuzes moet maken viel in goede aarde. De namiddag sprong in het oog en de bezoekers werden naast de mini expo stilaan ondergedompeld in het jaar 1893. Na een inleidend woordje begon het met een spel “wie mocht er stemmen in 1893”. Daarna volgde er een korte kennismaking met het districtshuis met als blikvangers: het glasraam in de trappenhal, de schunnige schouw van de trouwzaal, het verhaal van het eerste banket in de ontvangstzaal om dan naar het politieke theater te gaan. In de raadszaal kwamen professor Vincent Scheltiens aan het woord met een overzicht van de kiesevolutie in België en de Marokkaanse Federatie deed zijn verhaal dat stemmen in België anno 2018 nog niet voor iedereen telt en ging dieper in op de mogelijkheid tot registratie. Dit werd gevolgd door een evocatie “Ambras aan den Bougie”. Het verhaal werd verteld door Stef Broers en de acteurs Lilian Simons, de rappende bomma, en Dirk Tuypens, speelden het volk, burgmeester Moorkens en een gendarm Aloysius D’haese. Zij vertelden het verhaal van de rellen aan de bougie gestaafd op de stukken van het rijksarchief die ook ter plekke te zien waren. Het burgemeesterskostuum werd ook tentoongesteld alsmede de sabel uit de collectie Taeymans. Tot slot was er nog het gelegenheidslied gebracht door Steven Broers.

Deze activiteit was gratis en werd financieel ondersteund door het district. De opkomst was mooi met 213 getelde bezoekers.

Foto: Karin Bruys

Zondag 11 februari : algemene vergadering en lezing “Soep van Boom”.

Op de vergadering werden de activiteiten van 2018 overlopen en de begroting goedgekeurd.

Daarna lieten we Wendy Van Boom aan het woord. Dat Soep Van Boom nog een begrip is in ons collectief geheugen bleek gisteren op onze eerste activiteit van 2018. Niet minder dan 60 personen namen deel aan de lezing "Soep Van Boom" die gebracht werd door Wendy Van Boom.

Dat het de allereerste lezing was voor een groot publiek was aan Wendy en haar echtgenoot niet te merken. Vanaf het begin pakten ze de aandacht door een mooi openingsfilmpje om dan via haar zoektocht hoe ze aan het boek zou beginnen te komen tot het verhaal van Soep Van Boom. Haar echtgenoot las drie mooie fragmenten voor uit het boek en dan kregen ze de zaal regelmatig aan het lachen met de anekdotes en foto's.

De lezing werd afgesloten met een signeersessie en natuurlijk 4 overheerlijke soepen gemaakt door de mensen van Ecocafe.

Zondag 3 december: jaarmis voor de overledenen en ledenlunch.

Na de eucharistieviering voor de overledenen zaten we met 17 deelnemers bij ons steunend lid “’t Reuzenhof” aan tafel. Het menu is was soep van groene asperges met garnituur van gerookte zalm, steak Robespierre op Toscaanse wijze en een trifle met blauwe bessen en mascarpone.

Het was weer voor vingers en duimen af te likken en onze dank aan Jan en zijn team voor de uitstekende verzorging.

Zondag 19 november : bijzondere alg. vergadering en lezing “eten voor en na de liefde”.

 

Met goesting zakten 55 personen af naar onze activiteit in het kader van de Week van de Smaak. Onze voordracht ging deze keer over “eten voor en na de liefde” of afrodisiaca.

“Eet selder met karrevrachten, want zware nachten staan je te wachten”, “eau de la reine d’Hongarie”, “Spaanse Vlieg”, spreekwoorden zoals “aller aux asperges” of “il ne faut pas tremper son asperge dans l’importe quel cocquetier” werden op ludieke wijze uitgelegd. De hitparade van kruiden, groeten, vlees en vis passeerde de revue maar ook de internationale kant van Azië over Afrika, Amerika en Arabië werden geïllustreerd. Vooral het verhaal in de Arabische erotische handleiding van Abou el Heiloukh waarin verteld werd dat “die 30 dagen stijf was, omdat hij uien at” liet de wenkbrauwen fronsen.

Het speciale desserten buffet met extra veel aandacht voor chocola was weer een voltreffer.

Langs deze weg bedanken we het district Borgerhout voor hun financiële steun.

Zaterdag 30 september 2017 : daguitstap naar Xanten en Isselburg

 

Dit jaar gingen naar Xanten en Isselburg in Duitsland. De 40 deelnemers waren netjes op tijd op de afgesproken vertrekplaats. Helaas waren de weergoden ons vergeten en regende het de hele dag maar dat brak niet de sfeer. Ruim op tijd waren we in Xanten dus nog tijd voor een koffie in één of andere lokale conditorie. Door een nogal vooraanstaand huwelijk van een lokale adelijke persoon werd het bezoek aan de dom veranderd. De twee gidsen deden enorm hun best om toch nog de crypte en het hoogaltaar te laten bewonderen en een retabel. We kregen de uitleg over wie de heilige Victor van Xanten was, de dom en bouwstijl. Ook hier werd er de klemtoon gelegd op de Antwerpse retabels en een Antwerpse kannunik. De geschiedenis werd in de kruisgang verteld terwijl de mannelijke bruiloftsgasten in pitler, en de vrouwelijk gasten met hoeden voorbijkwamen. Niet minder dan 4 priesters en nog eens zoveel misdienaars waren in groot ornaat. Later bleek dat we de dom moesten verlaten omdat de minister-president van de deelstaat aanwezig was in de kerk.

Daarna vertrekken we voor het middagmaal naar Isselburg. Daar was een lunchbuffet voorzien.

Na de innerlijke mens versterkt te hebben, was het tijd voor het bezoek aan het waterkasteel Anholt van de prinsen von Salm-Salm. De Antwerpse link werd mooi verduidelijkt door de gidsen nl. de Salm Salmstraat en de landerijen in Hoogstraten. Buiten de salons van het kasteel werden we nog in het museum rondgeleid. Hier zagen we o.m. de grootste, historisch-gegroeide schilderijenverzameling in privé-bezit uit Nordrhein-Westfalen (700 stuks) tentoongesteld. Belangrijke werken van o.a. schilders uit de 17° eeuw zoals Rembrandt, Holbein, Jobst Harrich , van Spaanse (Murillo) en van Italiaanse (Carlo Dolci, Salvator Rosa) kwamen ter sprake.

Als verrassing had de archivaris van het kasteel de toestemming gekregen van de Vorst van Salm-Salm om ons een zeer uitzonderlijke kaart van Antwerpen te tonen. Het ging om een gedetailleerde kaart van een stuk van de Spaanse omwalling aan de Begijnenpoort. Het stuk land waarop de Prinsen Salm-Salm hun eigendom hadden staan. Dit stadspaleis stond in de buurt van de Sint-Andrieskerk.

Zondag 28 mei : Bokkenrijderswandeling in Antwerpen

31 personen hadden ingeschreven voor deze wandeling maar door de tropische hitte waren er 25 op de plaats van afspraak. Nee niet op de Grote Markt maar door de kampioenviering van FC Beerschot-Wilrijk werden we opgewacht op de Vrijdag Markt. Onze gids Dirk Dobbeleers schetste een duidelijk en correct beeld over de bokkenrijders wie waren ze? Wat deden ze?

Al snel werd het duidelijk dat de Belgische bokkenrijders veel braver waren dan hun Nederlandse broeders. Vermits de wandeling zo’n succes had, gaat er een tweede door daarom verraden we nog niet te veel. Maar het echtgebeurde verhaal wordt mooi en opgebouwd vertelt op diverse plaatsen waar het plaats vond. Dirk heeft er uren en dagen voor in het Felixarchief gezeten en tevens het in boekvorm uitgebracht.

Zaterdag 6 en zondag 7 mei: mini expo Borgerhoutse Reuzekens

Zo’n 48 bezoekers kwamen af op de mini expo georganiseerd door de Reuzen vzw. De expo was aan de hand van 8 informatiepanelen over de geschiedenis en de betekenis van de Borgerhoutse reuzen. De opstelling van onze reuzenmemorabilia en de teksten op de panelen waren duidelijk en vlot geschreven. Het reuzenbier werd goed bevonden en ging in menig keelgat vlotjes binnen. Het bezoek van districtsschepen Marij Preneel, in vervanging van Stephanie Van Houtven, was een bevestiging op onze betrokkenheid in de Borgerhoutse cultuur.

Zondag 23 april 2017: Erfgoeddag

Dit jaar stond erfgoeddag in het teken van “zorg” en het district Borgerhout gebruikte nog “voeding” als thema. De twee te combineren was niet simpel. We organiseerden een mini expo en twee lezingen gebracht door Gaston Van Bulck en Anne Eestermans in Dienstencentrum De Fontein. Het onderwerp was “Zorg om drankmisbruik en -verslaving in de 19e en 20e eeuw in Borgerhout'. Alles werd mooi gestoffeerd met unieke documenten over Sobriëtas ons ter beschikking gesteld door de Paters van de Te Boelaerlei.

Zo’n 45 personen kwamen luisteren en genieten van de mini expo.

Zondag 12 februari 2017: Algemene Vergadering en voordracht

Onze algemene ledenvergadering vond plaats in de foyer van ’t Srekhuys en werd gevolgd door de allereerste activiteit van het jaar.

Vermits we rond het thema zorg werken dit jaar ivm erfgoeddag kwam auteur Diane De Keyzer spreken "De Engeltjesmaaksters", een taboe onderwerp waar niemand over sprak maar iedereen wist er van.

Wie waren die zo verguisde engeltjesmaaksters en wie klopte wanhopig bij hen aan omdat ze af wilden van hun ‘pakje’? Diane De Keyzer kreeg inzage in de gerechtelijke dossiers van twintig abortusprocessen uit de periode 1895-1915. Deze schat van wonderlijke verhalen geeft een bijzondere inkijk in de levensomstandigheden van de betrokkenen: de ongewenst zwangere vrouw, de medeplichtige, de verwekker, de verklikker, de engeltjesmaakster zelf.

Vooral volksvrouwen liepen tegen de lamp, burgerdames konden immers terecht bij een bevriende arts die een propere curettage als een risicoloze vriendendienst beschouwde. In De engeltjesmaaksters krijgen de verhalen van honderd jaar geleden een actueel karakter omdat ook getuigen van nu aan het woord komen. Zij spreken over de decennia van net voor de abortuswet van 1990, over hun tocht naar Nederland

Ze schetste wie de vrouwen waren die ernaar toe gingen, de vrouwen of mannen die het deden en zo kregen we een overzicht van ong. 1890 tot 1990 van 100 jaar abortus avant la lettre.

Het was een zeer interessante en verhelderende voordracht. De 52 aanwezige personen gingen dan ook meer dan tevreden terug naar huis.

Zondag 4 december : Herdenking overleden leden en jaarlijkse ledenlunch

 

Na de herdenkingseucharistie voor de overleden leden van 2016 werden we verwacht bij ons erelid Reuzenhof.

De lunch dit jaar was weer voortreffelijk bereid. De pot schafte na een prosecco: kervelsoep met rijst & balletjes

bosduiffilet met portosaus & kroketjes. Alles werd afgerond met een overheerlijke koffie van de reuzekes.

We bedanken Jan en Kunta weer voor hun mooie en gastvrije ontvangst en aan hun keukenteam een dikke proficiat.

Zondag 20 november lezing "De Keuken van meesters en meiden"

In het kader van de week van de smaak organiseerde de heemkundige kring de voordracht “De keuken van meesters en meiden”. In het Ecohuis te Borgerhout kwam schrijfster Diane De Keyzer vertellen over haar boeken, haar liefde en passie voor de keuken.

Zij is een enthousiaste verstelster die al vlug ieders aandacht had. Zij begon haar verhaal met nostalgische herinneringen over de jaren 60, de keuken van haar grootmoeder en patatten met melksaus. Vele toehoorders herkenden de verhalen over de schoolboterhammen en uitspraken zoals: “als ge het niet wilt opeten legt ge er uwe kop maar naast” en “het moest nog eens oorlog worden”.

Haar verhaal (gebaseerd op haar boek: “De keuken van meesters en meiden”) was een tocht langs de tafels van de 20ste eeuw. We luisterden naar de gerechten van een 12 gangen menu, gemaakt in de kelderkeuken van een kasteel. Het maken van fijne consommés, maar ook het versterven van fazanten tot de maden eruit kropen passeerden de revue.

Dat niet iedereen kon genieten van die rijkelijke, overdadige keuken kwam aan bod in de verhalen over de oorlogskost en stakingen over het gewicht en de prijs van het brood.

Diane De Keyzer kreeg na afloop een warm applaus en een bloemstuk werd aangeboden vanwege de heemkundige kring.

Na de verhalen over eten en keukens werd de voordracht afgesloten met koffie en een lekker stuk gebak. Het gaf iedereen nog de gelegenheid om wat na te praten.

Woensdag 21 september: Daguitstap naar Noeveren

Dit jaar geen autocarreis maar ene verplaatsing met het openbaar vervoer of met de eigen wagen. 23 personen schreven in en kregen een programma aangeboden vol afwisseling.

We werden ontvangen in ’t Baksteentje met een lekkere kop koffie en kregen uitleg over de site. Daarna werden we uitgenodigd voor de film te zien over de baksteennijverheid in Noeveren. Aan de hand van een maquette werden de diverse ovens en de procedure uitgelegd van het steenbakken. Toen werden we op sleeptouw genomen door de site, bezochten de ovens, het werkmanshuisje en doken we de put in. Alles werd mooi voorgesteld en bij de aanwezigen was te horen dat buiten het hard labeur de leefomstandigheden en sociale toestanden zeer penibel waren. Denken we maar aan de kinderarbeid.

Na een overvloedige breugheltafel was het tijd om ons in de wereld van de Belgica onder te dompelen. In samenwerking met de VDAB krijgen 500 langdurig werkzoekenden in dit

project nieuwe opleidings- en tewerkstellingskansen op de arbeidsmarkt.

De gids aldaar leidde ons doorheen het verhaal van deze Zuidpoolexpeditie met al zijn gevaren en de bemanning. Een bemanning waar we zeker trots op mogen wezen. Naderhand kwamen we oog in oog met de romp van het schip. Het zou in 2020 “drijfklaar” moeten zijn voor de Tall Ships races en enkele jaren later vaarklaar moeten zijn.

zaterdag 17 september: Reuzenstoet

 

Dankzij de dansgroep De Wevers werd onze smijtpop heel de stoet mee gedragen en regelmatig opgegooid.

Het bestuur wilt langs deze weg van harte de dansgroep bedanken voor deze dag.

zaterdag 4 juni: Koninklijk Berchem

 

28 Personen waren present om onder de deskundige leiding van Alex Elaut een wandeling te doen rondom de architectuur en de verdwenen lusthoven in de wijk "Koninklijk Berchem". Het betrof de interbellumwijk rondom de Koninklijkelaan. Hier stonden de kastelen Troyentenhof, Strijdhof, Ruytenborgh en Hof ter Schrieck. Op de wandeling kregen we een mooi beeld van de verscheidenheid in de architectuur van de wijk. Via het kerkhof met zijn prachtige funeraire erfgoed bekeken we de kunstenaarswoningen van E. Yoors en Eduard Van Steenbergen. In de kerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares werd de tentoonstelling bezocht over de animalier (dierenbeeldhouwer) Frans Jochems.

24 april : Erfgoedcafé: Het Gulden Boek

 

Buiten was het ijzig koud en het weer was zo wisselvalig als bij het onverwachte bezoek van Koning Leopold II aan Café In Den Boer in 1865. Hij trakteerde er met cognac/jenever aan de stamgasten en vertrok toen de buien over waren. Zo luidt het verhaal over de toog van In Den Boer.

 

Op erfgoeddag kwamen zo’n 143 mensen dit prachtig meubel komen bewonderen. De toog van "Frans Moors" alias Frans De Stoker uit café In De Boer staat op praktisch 100 meter terug van zijn originele staanplaats. Misschien kennen sommigen onder jullie het meubel nog uit het Reuzenhuis. Het werd in goede staat bewaard door onze Schotense collega’s.

 

Naast de mini expo over diverse Borgerhoutse culinaire bedrijven zoals Martougin, oude spijskaarten konden de bezoekers nog kennis maken met het tekenen van het gulden boek. Aan de muren van ons erfgoedcafé hingen zorgvuldig gekozen bladzijden uit dit boek.

 

In één van onze volgende tijdschriften zullen we trachten een uitgebreid, gezamelijk artikel over In Den Boer neer te schrijven.

 

Er wachten ons nog zo’n 15 bezoeken te brengen aan mensen die en verhaal wilden delen en die dag kregen we een mooi aantal giften waaronder een bijzondere foto van estaminet In Den Boer van Mevr. Van Den Bossche.

 

 

 

9 april 2016: bezoek luchthaven Deurne

en Stampe en Vertongen museum

Door de dramatische gebeurtenissen in Brussel was het even bang afwachten maar ons bezoek mocht doorgaan en werd grondig gewijzigd. Zo mochten de we dag zelf niet het luchthavengebouw bezoeken en werd de uitleg over de luchthaven, zijn geschiedenis, zijn huidige functie en de toekomst verteld onder de bekende paddenstoel.

Naderhand brachten we een bezoek aan het Stampe -Vertongenmuseum. Hier lag de klemtoon op de bouw van hun vliegtuig, W.O.I en WO.II.

Vanachter het glas kregen we dan weer uitleg bij de afhandeling en vertrek- en veiligheidsprocedures op de luchthaven zelf.

27 personen maakten deze activiteit mee

Zondag 7 februari 2016: Algemene Vergadering en voordracht

 

Tijdens de alg. vergadering werd een overzicht gegeven van de cijfers/activiteiten van 2015 en de begroting/activiteiten van 2016. evens werd het ontslag aanvaard van Mevr. Marie France Asselbergh en werden de nieuwe bestuursleden aanvaard Mevr. Anne Eestermans en Dhr. Dimitri De Loecker.

Daarna kwam de fel besmaakte voordracht door Ivan De Rycke en Guy Verdonck over de bier- en brouwersgeschiedenis van Antwerpen en omstreken. Het begon met een overzicht van de brouwers in en rond de metropool tijdens het Ancien Régime (1500-1800). De rol van Gilbert van Schoonbeke kwam daarbij voortreffelijk naar voor.

Een tweede luik van deze voordracht handelde over de verdwenen brouwerijen in en rond Antwerpen in de 19de en 20ste eeuw. Een overzicht werd gegeven over het toenmalig bier en biertypes. De Engelse types, bieren van lage gisting en bieren uit het oosten kwamen aan bod.

Daarna maakten we kennis met enkele brouwerijen uit Antwerpen en omgeving. Een mooi geïllustreerd luik over Borgerhout waar oa. “De Herbergiersbond” en “Burgers Brouwerij” en “De Prins” werden uitvoerig besproken. Meer info over deze brouwerijngen kan je vinden in het interessante boek: "Antwerpse Brouwerijen" (zie interessante publicaties) 49 personen maakten deze activiteit mee.

Zondag 29 november 2015:Ledenmis en ledenlunch

 

Onze traditionele jaarmis voor de overleden leden werd terug deze maal gehouden in de OLV-ter Sneeuwkerk.

 

Dit was uit praktische redenen gedaan omdat er dan minder tijd verloren ging tussen de mis en de lunch.

 

Na de jaarmis trokken we naar ons erelid "Het Reuzenhof" voor de lunch. Deze bestond uit prosecco, pompoensoep, hertensteak met zijn garnituur en een crème brûlée en tenslotte koffie of thee. Alles werd mooi geserveerd en het was om duimen en vingers af te likken. De drank werd betaald door de Kring van Vlaamse Volksontwikkeling en we bedanken ze van harte voor deze mooie geste. Het was een gezellig samenzijn.

 

 

 

 

Zaterdag 10 oktober 2015:

bezoek Sint Jan-Evangelistkerk te Borgerhout

 

Met 38 personen waren we om de jarige parochie Sint Jan-Evangelist, alias de Peperbus, te bezoeken. Ons erelid Leen Ooms en drijvende kracht achter de kerk leidde ons rond.

 

We bezochten deze 'verborgen parel'; een neo-romaanse kerk uit 1887-1890. Het is een grote, donkere kerk met een zeer hoge middenbeuk en galerij. De buitenkant doet denken aan een peperbus, vandaar de veelgebruikte bijnaam. We werden rondgeleid door ons erelid Leen Ooms die de geschiedenis en alle kleine hoekjes en kantjes liet ontdekken zoals een unieke dierengordel ingelegd in mozaïek, de mooie gaanderijen, de sacristie en voor de durvers helemaal de toren in liet! .

Zaterdag 26 september 2015: Busreis naar het Kasteel De Haar en Utrecht

 

34 personen schreven zich in voor de autocarreis en stonden netjes op tijd aan de afsproken plek. De zon was van de partij en op de rit naar Nederland was het mooi te zien hoe nevel en zon met elkaar speelden. Net op het afgesproken uur kwamen we aan te Haarzuilens aan het kasteel.

 

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het middeleeuwse huis De Haar werd in de loop van de veertiende eeuw gesticht op een hogergelegen stroomrug langs een dode arm van de Rijn, dit is een hare. Het wordt voor het eerst in 1391 vermeld. In de vijftiende eeuw kreeg Kasteel de Haar de grote, nog altijd bestaande, vijfhoekige plattegrond. Waarschijnlijk kreeg het deze vorm nadat het kasteel tijdens de twisten tussen de bisschop en de stad Utrecht in 1482 verwoest werd. Het kasteel werd na deze verwoesting herbouwd, maar raakte uiteindelijk in de loop van de achttiende en negentiende eeuw geheel vervallen.

 

Aan het einde van de 19de eeuw besloot de jonge eigenaar baron Etienne van Zuylen van Nijevelt de voorouderlijke behuizing in grootse stijl te laten restaureren. De opdracht voor de herbouw werd gegeven aan de architect Pierre Cuypers.

 

In 1892 werd begonnen met het grote project en vonden de eerste werkzaamheden aan het kasteel plaats. Tijdens de herbouw werden de bestaande, nog hoogopgaande, vijftiende-eeuwse muren gerestaureerd en opgenomen in het nieuwe ontwerp. In een periode van nog geen 20 jaar verrees een indrukwekkend bouwwerk. Alles werd voorzien van de toenmalige moderne snufjes zoals elektriciteit en verwarming.

 

Daarna trokken we naar Utrecht voor een karige lunch.

 

Na de lunch mochten zij die willen een vrije wandeling maken door Utrecht en anderen konden op tocht gaan met Max Carette. Onze gelegenheidsgids had de mensen al uitgebreid gebriefd in de autocar op kleine en grote wetenswaardigheden. Nu was het tijd om die ter plekke te gaan bewonderen.

 

Iedereen was vrij op tijd aan het museum Speelklok voor de rondleiding aldaar. Dit museum heeft met ruim 11.000 stukken de grootste collectie automatisch spelende muziekinstrumenten ter wereld. Tijdens ons bezoek aan dit vrolijke en muzikale museum werden we getrakteerd aan een presentatie van de kleinste speeldoosjes en de grootste dansorgels.

 

 

 

Zaterdag 14 en zondag 15 maart 2015:

Congres 50 jaar Familiekunde:

 

Op 14 en 15 maart namen we deel aan het congres voor 50 jaar familiekunde in het Felixarchief op zaterdag en zondag. Onze stand werd druk bezocht en we kunnen van een succes spreken. Vele vragen werden er gesteld en veel interesse werd er getoond voor onze tijdschriften.

 

Gaston, Lieve, Frida en Geert bedankt voor de stand te bemannen

Zondag 19 april om 14.00: V-bomwandeling

 

Vader en zoon Dobbeleers verwelkomden de 25 ingeschreven leden aan de ingang van de Zoo. Iedereen netjes op tijd en de zon was van de partij. De tocht kon beginnen. Eigenlijk vulden de twee gidsen elkaar wonderwel aan. Na een intro over wat en hoe V1 en V2 bommen te herkennen waren wandelden we naar het UGC gebouw. Daar was de zwaarste ramp en velen ontdekten letterlijk de herdenkingssteen onder hun voeten. Cinema Rex is en zal altijd een begrip blijven bij vele Antwerpenaren.

 

Op de Teniersplaats kregen uitleg over de tweede zwaarste V-ramp. De Meir wandelden we tot aan de Meistraat en kregen het verhaal te horen van de V-bom in de boerentoren. De weg zetten we verder door met een passage langs de Dames. Via de Academie en het Sint-Jansplein gaan we uiteindelijk tot in de Twee Netenstraat. Onderweg op de Dambrug werd er ook heel wat verteld met mooi fotomateriaal. Tenslotte eindigden we aan de “Blok”, waar Wim woonde met zijn familie. Hier vertelde vader Dobbeleers het verhaal van de twee bominslagen en waarbij hij zijn twee jongere zusjes verloor.

 

Hij sloot af met een mooi zelfgeschreven gedicht:

 

Werd het geen tijd? Eindelijk bevrijd!

 

Iedereen gelukkig en blij. De bezetting is voorbij.

 

Vrede! Helaas, het was enkel dromen, want het ergste moest nog komen.

 

V-bommen raasden door het luchtruim!

 

Huizen veranderden in puin. Angst en verschrikking waren groot!

 

Bommen strooiden vernieling en dood!

 

Ze teisterden de stad aan de stroom. Vrede! Het was een ijdele droom.

 

God wij hebben veel geleden. Geef ons hoop, geef ons vrede!

 

Vrede voor altijd!

 

Dan eerst zijn we werkelijk bevrijd!

zondag 15 februari 2015: algemene vergadering en voordracht:

de goochelgeschiedenis in de Antwerpse regio.

“Er was eens een goochelaar die had zes kaarten, hij gooide er zes weg en had er nog zes in zijn handen. Het publiek werd dolenthousiast….” Zo begon Kobe Van Herwegen zijn zeer interessante voordracht over de goochelgeschiedenis in de Antwerpse regio.

En ja toen hij de kaartentruc opnieuw deed, werd het mooi opgekomen publiek enthousiast. We waren met zo’n 55 personen in de voordrachtszaal van het districtshuis. Aan de hand van een prachtige presentatie namen Kobe en Christ Van Herwegen ons mee op een tocht doorheen de geschiedenis van het goochelen. Egyptenaren, het Tweestromenland, Grieken en Romeinen, de middeleeuwen. Tot op heden worden we nog steeds verblind door de illusionistische handigheidjes.

 

De vader van de moderne goochelkunst was een Franse goochelaar, namelijk Robert Houdin (1805-1871). Vergis je niet met Houdini. Deze laatste was het pseudoniem van Ehrich Weis (1874-1926).

 

Daarna kwamen er diverse Antwerpse goochelaars aan bod. Meester Brando , bekend van in “Ontdek de Ster” of de trucverklapper uit het programma bij Nonkel Bob.

 

In het ‘The Missions to Seamen” op het Van Schoonbekeplein werd de Magic Club van Antwerpen gestart.

 

Twee linken met Borgerhout kwamen aan bod nl. ten eerste Josmah (1894-1975), de fakir. Hij kwam uit het Nederlandse Geleen in Borgerhout terecht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vermaakte hij de soldaten aan het front. Als fakir liet hij mensen zweven, stak hij naalden door zijn wangen, enz….

 

De tweede link is Ann Hardy (1921-2005). Ze werd geboren te Borgerhout als Van Heurck Anna. Ze leerde haar man kennen en kwam zo in de goochelaarswereld terecht. Ze trad op in de Hippodroom, Ancienne Belgique met namen zoals Charel Janssens en Co Flower. In 1952 werd ze zelfs wereldkampioene goochelen. Ze hield tevens een goochelwinkel in de Lange Kievietstraat.

 

Tenslotte werd ook Joe Alcatraz (1948), de ontsnappingskoning, besproken.

Naderhand was er mogelijkheid tot vragen stellen of informatie te geven aan de sprekers of hun boek te kopen “Chapeau, de geheime goochelgeschiedenis van Belgie”¨

En drank aangeboden door de vereniging sloot deze leerrijke namiddag af.

 

 

Woensdag 22 oktober : bezoek achter de schermen van het Felixarchief

 

We waren met 30 personen om een bezoek te brengen achter de schermen van het Felixarchief. We werden verwelkomd door de stadsarchivaris bij een kopje koffie. Na haar inleiding volgde een kort overzicht over het reilen en zeilen in het archief alsook over hun communicatiemogelijkheden. Toen begon de rondleiding achter de schermen. We bezochten de archiefcontainers, de scanafdeling en er werd zelfs een kleine Borgerhoutse tentoonstelling opgezet met stukken afkomstig van zowel uit de collectie Oyen, het district als uit het reuzenhuis.

 

Uit de reacties achteraf bleken de alle aanwezigen onder de indruk te zijn en we zijn er zeker van dat er waarschijnlijk onder hen een nieuwe weg hebben gevonden om hun familiegeschiedenis of die van hun huis te gaan ontdekken. (G.J.)

 

17/9 busreis naar kasteel Heeswijk en 's Hertogenbosch

zaterdag 17 september om 8.15 uur vertrok een goed gevulde Metropole-autocar met GIBU-leden aan de Borsbeekbrug naar Nederland. We kwamen nog iets vóór 10.30 u. aan het kasteel van Heeswijk aan, dat een sombere aanblik bood door het gesloten asgrauwe wolkendek.

 

We mochten een half uur in de verbruikzaal wachten… zonder drank, want het personeel was voor een huwelijksfeest opgevorderd. De drie gidsen namen om 11 uur elk 15 bezoekers mee en gaven uitvoerig uitleg over de familierelaties van de slotbewoners, hun voorouders en de verzamelde kunstschatten, die we kamer na kamer mochten bewonderen in salon, ridderzaal, slaapkamers met hemelbedden, de bibliotheek, de kamer met chinoiseries, e.d.m.

 

Na dit uitgebreide bezoek was het weder opgeklaard en scheen een vriendelijk herfstzonnetje, erg welkom voor de foto’s. Onze autocar bracht ons naar ‘s Hertogenbosch, waar we aan een Brabantse koffietafel mochten aanzitten, ruim voorzien van broodsoorten en toespijs. Alle GIBU-leden zaten samen aan enkele lange gereserveerde tafels.

 

Daarna kwamen enkele gidsen ons ophalen voor een geleid stadsbezoek. Op onze wandeling doorheen de straatjes kwamen we meermaals de Diemer tegen, het stedelijke riviertje, waarop we enkele rondvaartbootjes met toeristen zagen voorbijvaren. De trots van ‘s Hertogenbosch is echter de kathedraal, die van op het grote marktplein een imposante aanblik bood met zijn talloze pinakels, beeldhouwwerken, gotische spitsbogen en steunberen. Ook het interieur was rijk versierd met beeldhouwwerk, schilderijen en glasramen, kleurrijk in de heldere zonneschijn.

 

Na het bezoek kregen we nog een uurtje vrije tijd voor een verpozing met een pintje of een wandeling. Onze terugreis op het piekuur verliep zonder files en zo probleemloos als de heenreis. Dank zij organisator en reisleider Geert Janssens en de bekwame Metropole-chauffeur hadden we van een mooie daguitstap kunnen genieten.

 

(René Pansaerts)

1 juni: Madonnawandeling

Op 1 juni ll. hadden we onze Madonnawandeling. Onder een stralende zon verzamelden 29 personen zich op de Oude Markt. De gidse Mevr. Paula Sörnsen begon met een inleiding over waarom er zoveel OLV-beelden in onze stad te vinden waren en wat de bedoeling was van hun vereniging Kruis en Beeld. Ze wees ons op kleine details maar tevens op de wijk waar we ons in bevonden. De Sint Andriesparochie is gekend als Parochie van Miserie maar ondanks dat huisde er veel mooi en voornaam volk in deze wijk.

 

De talrijke verdwenen steegjes en gangetjes werden besproken en soms ontdekten we er nog nieuw gerenoveerde. Onze tocht langs de diverse madonna’s werd uitgebreid met een korte geschiedenis van de wijk en de stad.

 

Opmerkelijk was onze stilstand bij het Borgerhoutse Madonnabeeldje dat afkomstig was uit onze collectie in het Reuzenhuis. De dag dat we er uit moesten heeft men dit komen redden en kreeg een mooie plaats in een onopvallende plaats.

We kwamen tenslotte terecht in de Sint Andrieskerk waar we de schatkamer en het atelier bezochten. Het was voor velen een nieuwe kennismaking met deze wijk.

17 mei: vernissage Alfred Ost

Ons steunend lid dhr. Henri Denis is een Alfred Ostverzamelaar en heeft een deel van zijn collectie in het atelier Luc De Backer tijdelijk tentoongesteld.

Al de leden werden op de vernissage uitgenodigd en waren vol lof over de uitzonderlijke zaken die men te zien kreeg.

Alfred Ost was een veelzijdige kunstenaar en dit werd bewezen door zijn affiches.

Wie deze tentoonstelling nog wil gaan bezoeken, kan nog terecht tot 16 september op de Gallifortlei 19 te Deurne.

In de zomermaanden is ze enkel op vrijdag- en zaternamiddag toegankelijk.c

Donderdag 17 april: Bezoek aan de atelierflat van Jozef Peeters.

 

Met een kleine groep zeer geïnteresseerde deelnemers bewonderden we het uitzonderlijke hoekappartement van de – samen met Victor Servrackx - belangrijkste pionier van de abstracte kunst in België.

 

Jozef Peeters werd geboren op 24 juli 1895 in Antwerpen. Hij volgde eerst avondlessen aan de Koninklijke Academie, vanaf 1909 ook daglessen. Maar Jozef kon zich niet verzoenen met de klassiek-academische opvattingen van het instituut en stopte met zijn studies. Hij ontmoette zielsverwante avant-gardistische kunstenaars zoals Paul Van Ostayen, Floris en Oscar Jespers en Paul Joossens en begon symbolische composities te schilderen. Vanaf 1917 werkte hij mee aan vooruitstrevende kunsttijdschriften. In 1919 schilderde hij “Polderlandschap”, zijn eerste abstracte schilderij en voerde briefwisseling met internationale kunstenaars zoals Theo Van Doesburg en de futurist Filippo Marinetti. In 1920 en 1921 organiseerde hij het eerste en tweede Congres voor Moderne Kunst in Antwerpen, in 1922 het derde in Brugge. Dat jaar trok hij met de Borgerhoutenaar Ferdinand Berckelaers (Michel Seuphor) naar Marinetti in Berlijn.

 

In 1924 kon hij met zijn echtgenote Pelagia Pruym naar een flat op de derde verdieping van een sociaal woonblok aan de Gerlachekaai verhuizen. In 1925 stopte hij met schilderen omdat de abstracte kunst in ons land niet aansloeg. Zijn vrouw kon als onderwijzeres gaan werken in een stadsschool. Hij bleef thuis de twee kinderen opvoeden en hen onderwijzen. Jozef Peeters richtte zijn appartement van vier kamers in naar zijn eigen smaak. Hij beschilderde de muren en plafonds in verschillende kleuren en ontwierp zelf de art-déco meubelen. In elke kamer creëerde hij een andere sfeer. Zijn dochter Godelieve die er bijna heel haar leven woonde, getuigde dat haar vader meer dan tien jaar bezig was met de inrichting. Wanneer Pelagia de langzaam evoluerende MS-ziekte kreeg, bleef Jozef haar verzorgen tot haar dood in 1955. In 1956 zette jonge Antwerpse kunstenaars, die hem zeer waardeerden, hem aan om opnieuw te gaan schilderen. Hij kwam in contact met de G-58 groep en maakte opnieuw abstracte schilderijen. In 1960 overleed Jozef Peeters in het Stuyvenbergziekenhuis.

 

Dochter Godelieve Peeters bleef in het appartement wonen en liet alles intact. Zij kreeg het gedaan dat bij de renovatie van het appartementsgebouw in 1996 het inmiddels beschermde interieur werd gerestaureerd. Zij legaliseerde de hele inboedel, schilderijen en zeldzame drukken incluis, aan de stad Antwerpen.

 

Mevrouw Katrien Goossens leidde ons gedurende een uur rond in het appartement en gaf uitvoerig uitleg over de kunstenaar en zijn werk. Wij genoten ten volle van dit kunstzinnig bezoek.

 

Nadien bezochten we de pelgrimstafel van Wittedonderdag in de Hoogstraat en sloten af met een gezamenlijk drankje op een terras in de Sint-Jansvliet. (GVB)

1 maart 2014 Gaston Van Bulck gelauwerd

Op 1 maart werd onze voormalige voorzitter en huidige archivaris en hoofdredacteur zowaar vereerd door de gouw Antwerpen.

Hij kreeg “het Deken Jozef Van Herck eremerk”. Dit is zowat de Kroonorde uit de heemkundige wereld. Dit omwille van zijn jarenlange volkse en wetenschappelijke bijdrage aan de volkscultuur.

Gaston publiceerde reeds in minstens 18 heemkundige tijdschriften, maar ook in andere wetenschappelijke tijdschriften of jaarboeken.

Het laudatio dat werd opgemaakt... besloot met de volgende paragraaf:

“Naast een indrukwekkend palmares als amateur-archeoloog, voorzitter, eindredacteur en auteur, is Gaston Van Bulck vooral ook een toonbeeld van meer dan 35 jaar puur vrijwilligerschap. De man, die we vandaag eren binnen Heemkunde Gouw Antwerpen is een toegewijd en zeer verstandig heemkundige, een deskundige en gerenomeerde amateur-archeoloog, maar tegelijkertijd ook een gewone, bescheiden gebleven mens, die als voorzitter aan anderen kansen gaf om zich verder te ontplooien.”

Een welverdiende proficiat namens het bestuur en al de leden, Gaston

28 februari 2014: Van overal 50 jaar migratie

 

Van overal kwamen de Borgerhoutenaren op 28 februari afgezakt om het openingsfeest van 50 jaar migratie bij te wonen. De hal van het districtshuis werd omgetoverd in een gezellige souk. Muntthee, kalligrafie en vooral het verhalenloket trokken de aandacht. Van waar kom jij Borgerhoutenaar was een prangende vraag?

Op de gallerij werd dit mooi tentoongesteld door de foto's van de inwoners van de Lang- en Van Daelstraat.

Het geheel werd opgeluisterd door de academie met een Mozarabis...ch concert. Muziek dat aan het hof van de Spaanse Koning Alfonso X werd gespeeld en de christelijke liederen zijn doordrongen van Moorse en Joodse invloeden.

De hapjes en drankjes die aangeboden werden waren overheerlijk. Kortweg gezegd om duimen en vingers van af te likken.

En wat deden wij? Wij trokken met zo'n 20 moedige mensen door de zalen tot in onze belfort om de beiaard te laten zien.

De tentoonstelling van de foto's is nog een maand te bewonderen.

//galerij.gitschotel.be/#!album-9px" type="application/x-shockwave-flash" data="//ilostatic.one.com/iloapp/gallery/swf/embedFlashGallery.swf?albumId=9&galleryLocation=galerij&domainName=gitschotel.be" name ="embedFlashGallery">//galerij.gitschotel.be/#!album-9

Zondag 16 februari om 13.15: Statutaire jaarvergadering en voordracht door Alex Elaut.

 

 

Na de vergadering waarin jullie het vernieuwde bestuur mogen aanvaarden, de financiële toestand van de vereniging te horen krijgen en vragen mogen stellen bieden we jullie een prachtige en zeer interessante voordracht aan met als titel “Belgische Kunst in Ballingschap”. Tijdens de WOI vluchtten er ook heel wat Belgische kunstenaars naar Nederland, Frankrijk, Engeland en Zwitserland. Men zocht elkaar op. Er werden voordrachten gehouden en tentoonstellingen georganiseerd. Alex Elaut kwam door zijn opzoekingen in verband met de vlucht van de Antwerpse kunstschilder Jozef Posenaer ook in contact met heel wat interessante andere kunstenaars. Wie kent er niet het verhaal van Rik Wouters die in 1916 overleed te Amsterdam, of van Emile Claus die in London een Vlaamse Kring sticht? Jan Toorop overtuigde in Zeeland kunstenaars om mee te werken aan gelegenheidstentoonstellingen. In de omgeving van Laren (NL) sprak men zelfs van ‘Klein Gent’, met het begin van het expressionisme. De hoofdfiguur van deze voordracht was natuurlijk Jozef Posenaer die we nog allemaal kennen van de prachtige tentoonstelling in 2012.

Districtsnieuwjaarsreceptie 25/1/2014

Zaterdag 25 januari was het de Nieuwjaarsreceptie van het district. Gedurende 6 volle uren konden de mensen allerlei zaken beleven rondom en in het 125 jarige districtshuis. Zo’n 110 personen gingen gedurende vier rondleidingen als het kon zaal in, zaal uit en het spannendste was achter de schermen gaan, de zolder op, het verborgen terras tot in de beiaardkamer. Wie geluk had kon de beiaardier aan het werk zien. Hier een klein fotografisch sfeerverslag van de eerste rondleiding gemaakt door onze webmaster.

http://galerij.gitschotel.be/#!album-7

Ledenlunch zondag 24 november 2013

Na de misviering in de kerk van het OLV van het Heilig Hart waarin we onze overleden leden herdachten, gingen we naar Het Reuzenhof te Borgerhout voor ons jaarlijkse ledenlunch.

We werden er prima ontvangen en bij een heerlijk aperitiefje kwamen de tongen al snel los. De veelal heel uitlopende onderwerpen werden afgewisseld met leuke anekdotes en verhalen.

De ossenstaartstoep alsook de parelhoensuprème met sinaasappelsaus, myrtillen en kroketten waren overheerlijk en de versiering was in Brabantse kleuren.

Er werd al halsreikend uitgekeken naar het dessertpaletje met koffie. Dit laatste was een werkelijke streling voor het oog. Te jammer om aan te beginnen. Een dikke proficiat aan het volledige keukenteam, Jan en Kunta voor hun goede omkadering en ontvangst.

De jarige van de dag José Guisson (91) liet het duidelijk niet aan haar hartje komen en we wensen haar in naam van heel onze vereniging nog vele prachtige en gezonde jaren toe.

http://galerij.gitschotel.be/#!album-6

Een rondreis in een gekwetst landschap …

 

Succesvolle busuitstap naar de Westhoek op zaterdag 5 oktober 2013

 

Rondreis in een gekwetst landschap … inderdaad een treffende samenvatting voor onze busuitstap van dit jaar. In het kader van de naderende 100 jaar begin van de ‘Groote Oorlog 1914-1918’ planden we in samenwerking met ‘Mudlines’ een interessante dag in de buurt van Ieper – West-Vlaanderen. De mensen van Mudlines deden hun best om voor ons vrij groot gezelschap deelnemers de geschiedenis beleefbaar te maken en dit op verschillende locaties. We werden vergezeld door een a capella-collectief van 4 mannenstemmen Les Voix perdues die erg sereen en op gepaste plaatsen liederen voordroegen. Bij het opstappen bij de Borsbeekbrug kregen we een mooi bundeltje met het dagprogramma en achtergrondinformatie over de verschillende stopplaatsen: Vladslo, de IJzertoren, in Diksmuide, Hill 62, Tyne Cot in Passendale en Ieper. Vooraan op de syllabus was gedrukt Rondreis in een gekwetst landschap - en inderdaad op de wat de Britten heilige grond noemen in de omgeving van Ieper en Poperinge liggen alleen al 137 correct onderhouden Britse begraafplaatsen.

 

Een eerste halte op de Frontroute was de Duitse militaire begraafplaats Vladslo. Een aangrijpend eerbetoon aan de 25 638 gesneuvelden is het beeldhouwwerk “Het treurende Ouderpaar’ van de beroemde Duitse kunstenares Käthe Kollwitz, geb. Schmit temeer omdat ze dichtbij staan bij de graftegel van hun zoon en diens kameraden. De plaats is een bezoek overwaard – de soberheid, de eikenbomen, de eeuwige rust…. Vandaar rijden we verder naar de IJzertoren, een merkpaal in het vlakke Vlaamse landschap met zijn typische huldezerkjes ontworpen door Joe English en in de toren zelf het museum over het oorlogsgebeuren en de strijd voor ontvoogding van de Vlamingen. Adembenemend is het panorama bovenop de toren. Rond de middag maken we kennis met het Peace Village in Mesen, een vrij recent gebouwd accommodatiecomplex met 128 bedden, restaurant, vergaderzalen, sport- en kampeervelden, ideaal voor de opvang van jongerengroepen. Een misverstandje over een geplande broodjesmaaltijd krijgt een oplossing door naar Ieper te rijden voor een eigen maaltijd. Snel en correct wordt door het organisatieteam een som geld terugbetaald aan de deelnemers. In de namiddag kunnen we eindelijk de meegenomen laarzen aantrekken voor een loopgravenervaring bij Hill 62 in een landschap dat hetzelfde zou gebleven zijn : Sanctuary Wood. Gelegenheid tot koffiedrinken in een museum vol met curiosa en prullaria met merkwaardige kijkkasten waarin met originele glasfoto’s de oorlogsgruwel kan bekeken worden.. De meest aangrijpende en grootste Britse begraafplaats op het vasteland met 12 duizend graven is Tyne Cot Cemetary in Passendale. Binnen de omheining bevinden zich nog enkele Duitse bunkers. Na het verzorgde warme avondmaal in het eerder genoemde Peace Village sluiten we de reis passend af met de alom beroemde Last Post-hulde onder de Menenpoort in Ieper. Rijk aan indrukken en ook ontroerd door de gevoelige liederen in meerdere talen van Les Voix Perdues rijden we terug naar Antwerpen. Dank aan het District Borgerhout voor de subsidie die het ons toekende, zodat we de prijs van de trip erg democratisch konden houden.

 

http://galerij.gitschotel.be/#!album-5

Vrijdag 21 juni: themawandeling Boelaerpark

“Heidense bomen- en dierensymboliek, en restanten van de Keltische cultuur in onze huidige maatschappij”.

Zo'n 23 personen schreven in op deze wandeling die in onze mooie achtertuin plaats vond. De weergoden waren ons op deze midzomerdag zeer goed gezind. De gids François Van den Broeck, stak ineens van wal met het verhaal achter het Judasoor en de vlierboom. Vele soorten kruiden, bomen, gebruiken en woorden uit onze taal passeerden de revue in ons park. De cirkels rond leven en dood en de Keltische en Goden die verchristelijkt werden. Een korte greep uit dit alles: de hazelaar en de wichelroede, de eik, de linde als boom van rechtvaardigheid, de uitdrukkingen "boekstaven" en "tegen heug en meug". De buurtbewoners weten nu dat er een mooie en gezonde salade kan worden geplukt op bepaalde tijden.

Het was een 2 uur durende wandeling vol intens genieten dat werd afgesloten met een drankje.

http://galerij.gitschotel.be/#!album---edit

Zaterdag 8 juni: onthulling nutskast Charel Janssens

Verleden jaar kregen we de vraag of we een afbeelding hadden van dhr. Van Dael om de nutskast in de gelijknamige straat op te fleuren.

Helaas was die niet voor handen en brachten we het idee om de gevierde acteur Charel Janssens er een plek te geven.

Charel Janssens werd geboren op 8/6/1906 in de Van Daelstraat 14 (het huidige nr. 12) als zoon van van de gevierde acteur en latere directeur van de KNS, Piet Janssens. Charel trad in de voetsporen van zijn vader en oom. Vanaf zijn jeugd trad hij op in het toenmalige Hippodroomtheater in Antwerpen.

Hij werd beroepsacteur en werkte in verschillende theatergezelschappen oa de KNS. Daarnaast was hij een krak in typetjes uit te beelden en trad dan meermaals aan in de gekende revues aan de zijde van Co Flower en dit in het sappig Antwaarps. 22 maal zal hij een hoofdrol vertolken in films zowel van Belgische als buitenlandse makelij ao. Janssens tegen Peeters, Mira , enz…

Het buurtcomitée hield zijn buurtfeest op 8/6 en met de superbe medewerking van de stadsdienst "buurtregie" werd de kast aangepakt. Het werd een schitterend resultaat dat de buurt terug kleur geeft. De inhuldiging vond plaats door ceremoniemeester, de acteur, Ludo Hoogmartens, districtsburgemeester Marij Preneel, districtsschepen van cultuur Stephanie Van Houtven maar vooral de aanwezigheid van de zoon van Charel Janssens was de kers op de taart.

http://galerij.gitschotel.be/#!album-3--edit

Verslag bezoek BONAPARTE AAN DE SCHELDE – M.A.S. – Antwerpen 25 mei 2013

 

Of Antwerpenaren zo naar Napoleon en zijn troepen uitkeken een goede 200 jaar terug betwijfelen we erg, de belangstelling die hij nu krijgt op een tentoonstelling in het M.A.S. en in de pers ter zijne ere is er wel degelijk. Onze kring kreeg 18 belangstellenden bijeen om op zaterdag 25 mei 2013 onder deskundige begeleiding van MAS-gidse Lieve Van der Velden ons te laten laveren tussen beelden, documenten, kaarten, portretten, schilderijen en vele wat men oneerbiedig prullaria noemt. De rondleiding startte heel gepast op een plaats tussen het Petit en Grand Bassin, die wij nu als Bonaparte- en Willemdok kennen. Het was Napoleon die de opdracht gaf om de dokken te graven ten behoeve van de Franse oorlogsvloot waarmee hij Engeland wilde aanvallen. Bonaparte vond onze tot dan verwaarloosde haven ideaal voor zijn vloot en verkoos Antwerpen boven de Franse havens. De plannen waren nog grootser – de dokken en scheepswerven kwamen er wel maar de verdere uitbouw zou hij niet meer meemaken. De loop van de geschiedenis besliste er anders over. Hoe dan ook in de Franse periode veranderde wel één en ander. Zijn dokken zijn de aanzet geweest voor de uitbouw van de haven zoals we ze nu kennen en heel wat dingen rijpten om later gerealiseerd te worden. Antwerpen kreeg ook zijn indeling in wijken, huisnummers en een burgerlijke stand waarin iedereen opgetekend werd. Begraafplaatsen in de stad werden verbannen naar de buitenwijken, kanalen werden overkoepeld, kortom er begon een andere wind te waaien. Dat Napoleons troepen vrij drastisch Europa onder de voet liepen en dat hierbij menig jongeling en burger het leven liet voel je niet direct tenzij je gedetailleerd op de etsen naar de kanonnen en slachtoffers gaat kijken. Glorie en oorlogsleed – het kan allemaal dubbel zijn. Ons aller bekende generaal Lazare Carnot , bracht heel wat verwoestingen aan te Deurne en in de buurt van de Markgravelei ,maar spaarde dan weer de buurt rond Sint-Willebrordus en Borgerhout. De laatste twee eerden hem met een straatnaam en een standbeeld op het Laar. De rampzalige gevolgen van een V-bom op het Laar zorgden ervoor dat zijn beeld daar kort na de oorlog verdween – enigszins mysterieus – zijn hoofd reisde van hier naar daar, kwam uiteindelijk terecht in het MAS-depot van waaruit hij kort voor ons bezoek te voorschijn kwam en aan de tentoonstelling werd toegevoegd. Mogelijk moest hij nog enige tijd wennen aan het daglicht…. Hopelijk schijnt op zijn hoofd nu een spotlight. Voor de Borgerhoutenaren in ons gezelschap kon de dag niet meer stuk…

Verslag: Ludo Dieltiens

 

Zaterdag 20 april : bezoek aan het privémuseum Mortelmans.

Met 17 belangstellenden bezochten we één van de kleinste privémusea open dat onze stad telt, nl. Het Mortelmanshuis.

We werden ontvangen door dhr. Schiltz en bij een tasje koffie werden we langzamerhand ingedompeld in de rijke geschiedenis van de familie Mortelmans. De biografieën van zowel de broers Frans en Lodewijk als van hun neef Franck werden daarnaast nog verduidelijkt met een mooie presentatie.

Daarna was het tijd om zelf op de twee verdiepingen naar de schilderijen en de curiosa van deze kunstenaars te gaan kijken.

Voor velen een kennismaking met deze kunstenaars en er was veel lof voor dhr. Schiltz over zijn passie en betrokkenheid bij dit mooie project.

De foto's van dit bezoek kan je vinden de galerij. (GJ)

 

--> Foto's : klik hier

Zondag 24 februari: Statutaire jaarvergadering en voordracht

 

De Algemene Statutaire ledenvergadering van 24 februari 2013 ging voor de laatste maal door in het Mattheushuis in de schaduw van de Sint-Janskerk. Het gebouw wordt verkocht en volgend jaar kijken we dus uit naar een andere locatie. Een 15-tal personen namen deel aan het eerste gedeelte waarin voorzitter Geert Janssens het financiële verslag overliep en inging op subsidies, lidgelden, verkoop van het tijdschrift en een overzicht gaf van de financiële situatie van onze vereniging, die wat dat betreft gezond blijkt te zijn. In het voorbije werkjaar werd geïnvesteerd in twee nieuwe en nuttige kasten voor het veilig opbergen van ons archief op de zolder van het Borgerhoutse districtshuis. Met onze spaarcenten werd een ets van Alfred Ost gerestaureerd en ingekaderd, die de Reuzen voorstelt. Ook de begroting van 2013 wordt overlopen – er worden uitgaven voorzien voor nog een kast en alvast ook voor de restauratie van een historisch vaandel.

Dan overloopt Geert per datum de activiteiten van het voorbije jaar met vermelding van het aantal belangstellenden. Hoogtepunten waren de activiteit rond Alice Nahon, de Meiboomplanting in de Tuinwijk, de rondleiding op het Schoonselhof op zoek naar bekende Borgerhoutenaren, de autocarreis naar de witloofstreek rond Kampenhout. Ook de mogelijke activiteiten voor het nieuwe werkjaar worden toegelicht. Voor de korte pauze volgt er een vragenronde. Een van de leden betreurt dat de archiefruimte niet regelmatig raadpleegbaar is.

Na een verfrissing, ondertussen zijn meer belangstellenden toegekomen, volgt een rijkelijk geïllustreerde lezing door Gaston Van Bulck, die zeer gedetailleerd de historiek schetst rond de historische gassite op Zurenborg. We krijgen een boeiend overzicht van de geschiedenis van de wijk, zijn spoorwegen en industrie. Belangrijke figuren zoals Minckelers en Murdoch, uitvinders van het lichtgas worden toegelicht en via illustratie staan we midden in de gasfabriek. Ook de omliggende straten worden in beeld gebracht. Dank aan Gaston voor de lange maar zeer interessante spreekbeurt. Er waren zo’n 40 personen aanwezig.