Zondag 4 februari 2024:  algemene vergadering met een voordracht over Stan Ockers.

Wettelijk worden we als VZW verplicht een alg. vergadering te houden en de financiële toestand toe te lichten. Tevens is dit het begin van een nieuw werkjaar.

We gaan trachten om dit iets saaiere moment weer goed voor te bereiden. Zodat de vergadering op zich vlugger kan verlopen en mensen iedereen de kans te geven om ook schriftelijk hun goed of afkeuring te geven.

Naderhand richten we de spots letterlijk op een wielerlegende van Borgerhout Stan Ockers. Niet toevallig want we hebben zijn graf in peterschap genomen en Stan verjaarde op 3 februari.

Spreker van dienst is Borgerhoutenaar Robert Janssens. We stellen hem graag even voor.  Robert Janssens (Borgerhout, 25 juni 1939) is een voormalige Vlaamse sportjournalist. Hij is vooral bekend om zijn verslaggeving tijdens de Ronde van Frankrijk. Hij schreef verschillende boeken over zijn werk en over de wielersport. In 2021 verscheen bij uitgeverij Partizaan zijn romandebuut ‘Sukkelaar’.

Robert Janssens startte zijn loopbaan als sportjournalist voor de Antwerpse krant Volksgazet. Hij was er actief van 1960 tot 1969 en was vooral actief met de verslaggeving van wielerwedstrijden. In 1962 trok hij voor de eerste maal mee met Ronde van Frankrijk. In 1969 verhuisde hij naar Het Laatste Nieuws, waar hij eveneens in de wielerredactie actief was. Hij volgde uiteindelijk tot en met 2000 de Ronde van Frankrijk en zou 38 maal aanwezig zijn op deze rittenwedstrijd. Van de organisatie achter de Ronde van Frankrijk ontving hij in 1982 een ‘Medaille van Erkentelijkheid’ n.a.v. zijn 20ste jaar als Tourverslaggever.

Daarnaast versloeg hij ook andere wielerklassiekers en de wereldkampioenschappen. Door zijn ervaring werd hij een gekende journalist in het milieu van de wielerjournalisten. Hij was een tijdlang voorzitter van de Association Internationale des Journalistes du Cyclisme (AIJC). In 2001 besloot Het Laatste Nieuws om Janssens niet meer naar Frankrijk te sturen, maar vanuit de redactie columns over de Tour te laten schrijven. Hij ging in 2004 op pensioen.

Hij had door zijn jarenlange ervaring achter de schermen van de Ronde van Frankrijk een speciale band met deze rittenwedstrijd. Hij zou verschillende boeken over deze koers schrijven of als co-auteur optreden. Het meerdelige werk Tour Encyclopedie n.a.v. de honderdste verjaardag van de Ronde van Frankrijk is hiervan de bekendste. Zijn ervaringen zou hij meermaals in memoires uitschrijven. Daarnaast was hij ook (co-)auteur van enkele biografische werken over wielrenners.

In 2021 debuteerde hij op 82-jarige leeftijd als fictieauteur met de roman ‘Sukkelaar’. Nadien volgden nog de titel ‘Jef’, ‘Robje en de Ronde’ (een jeugdboek waarin hij schetst hoe hij als kind zelf de Tour de France organiseerde) en ‘Ik ben twee en ik zeg nee’. Hij schreef ook de teksten voor zowel de expo in het Staf Versluys Centrum in Bredene als het boek ‘Muizenissen’ met 40 cartoons van Buth over Thomas Pips (20 grote winnaars & 20 onvergetelijke locaties van de Tour de France).

Wanneer: 4 februari 2024:

De planning is 13.30 : ontvangst met een drankje en vergadering liefst kort maar krachtig

                         14.30 deuren open grote publiek

                         15:00 voordracht

Waar: · DC De Vrijgeweide, L. Lippenslaan 59 2140 Borgerhout (niet het ziekenhuis maar verder gelegen).

Hoe te bereiken :  bus : 20 (halte Berchemlei)   bus : 420 -421 – 422 halte Sint Erasmusziekenhuis     tram  24 (halte Joe English)  per velo en parkeerplaats op de Schans

Deelnameprijs: GRATIS

Inschrijvingen: De inschrijvingen zijn verplicht op contact@gitschotel.be         

Deze activiteit is toegankelijk voor iedereen en mensen met een beperking en laagdrempelig zodat iedereen zich welkom voelt.

Geef een reactie