Interessante publicaties

2015: Antwerpse brouwerijen: vroeger en nu

Dat Antwerpen een bierstad is, heeft nu meer te maken met de biercultuur die er heerst, dan met het grote aantal brouwerijen. Ooit was dat anders. Tot een heel stuk in de vorige eeuw waren er in Antwerpen stad alleen al gemiddeld een twintigtal brouwerijen actief. En rond Antwerpen, in de huidige districten en randgemeenten, werden iconische bieren gebrouwen zoals Bootje, Duke, Hobsor, Tipsor, Catch of Cheerio. En wie weet nog dat Witkap oorspronkelijk van Brasschaat komt?

Leer ook meer over types zoals Bock, Gesten, Helles, en Seef in dit boek dat niet alleen het verhaal brengt van meer dan honderd brouwerijen uit de voorbije twee eeuwen, maar ook een blik werpt op een nog verder verleden en het heden.

Dit is een grondig herziene heruitgave van het boek van Guy Verdonck, is verschenen bij Pandora Publishers in oktober 2015 en heeft ISBN 978-905325395-3.

Chapeau – de geheime goochelgeschiedenis van België

Goochelaars, tovenaars, waarzeggers en bedriegers: illusie en magie zijn van alle tijden. Dat ook België een rijke goochelgeschiedenis heeft, is een van de best bewaarde geheimen van ons land. Om dat geheim te ontsluieren, is niemand beter geplaatst dan Kobe Van Herwegen, zelf een verwoed goochelaar. Samen met zijn vader Christ trok hij op onderzoek uit, gefascineerd als hij was door o.a. de prachtige affiches en litho’s die de Belgische goochelgeschiedenis rijk is. Het resultaat is een grondig gedocumenteerd en rijkelijk geïllustreerd boek, dat de lezer zal betoveren met zijn mysteries en intriges.

Maak in deze prachtige uitgave kennis met de grootste Belgische goochelaars en hun bijzondere gaven: Servais Le Roy, Meester Brando, Extrano, Josmah en de onvergetelijke Suzy Wandas. Treed binnen in de fascinerende wereld van circussen, magische theaters en goochelclubs. En geniet van de vele pittige verhalen en boeiende anekdotes.

De geheime goochelgeschiedenis van België
Chapeau - de geheime goochelgeschiedenis van België - ISBN 9789002254826 - € 24,99 - gebonden - Een uitgave van Manteau

In het spoor van de Academie.

In 1663 sticht David Teniers in Antwerpen een Academie waar jonge kunstenaars leren tekenen en boetseren.

De op twee na oudste kunstschool in Europa bestaat nog altijd. Dit boek vertelt de bewogen geschiedenis van de school, de leraren die er coceerden en de leerlingen die er het vak leerden. Een Antwerps verhaal van grote en minder grote kunstenaars die talrijke sporen nalieten in Antwerpse erfgoedcollecties en in het stadsbeeld.

Geschreven door Jan Lampo.

176 pagina's

Te verkijgen in de MASbookshop, Stadswinkel en de betere boekhandels

14.5 euro

A Propos Hendrik Conscience – Op stap met een groot Antwerpenaar

In zijn tweede Antwerpse wandelgids gaat auteur Patrick Verhoeven op zoek naar de man die zijn volk leerde lezen. Uiteraard staat de Scheldestad centraal, met twee stadswandelingen, een literaire tocht door Antwerpen-Noord en Borgerhout en bezoeken aan het Schoonselhof en het Sint-Fredeganduskerkhof. Daarnaast zijn uitstappen opgenomen naar de Kempen, Kortrijk, Brussel en de Zennevallei, plaatsen die een belangrijke rol in het leven en het werk van de grote volksschrijver gespeeld hebben. Doorheen het rijk geïllustreerde boek wordt ruim aandacht besteed aan de verregaande invloed van Hendrik Conscience en de weerklank van zijn werk in de populaire cultuur.

Het boek is te koop in de betere boekhandel en telt 100 blz.

ISBN 9789053253540

PETRACO-PANDORA NV

Mijn haven, Mijn thuis?

14 scènes uit het huwelijksleven van haven en stad De Antwerpse haven en stad: het lot van de een is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de ander. Een beetje zoals een passioneel liefdesverhaal. Met heel wat ups en downs, momenten van euforie, van crisis en uiteindelijk ook verzoeningspogingen. En met heel wat consequenties voor de Antwerpenaren zelf…‘Mijn haven, mijn thuis?’ gaat op zoek naar de sporen die de turbulente relatie tussen haven en stad heeft achtergelaten in de Collectie Antwerpen, de erfgoedrijkdom die verspreid zit in de negen Antwerpse districten. Het is een zoektocht die u meeneemt langs bescheiden levens en megalomane werven, doorheen de werelden van handel, industrie en cultuur. Deze ‘reisgids’ laat u niet enkel kennismaken met het wel en wee van haven en stad, het is vooral een ideale introductie tot de mozaïek van kleine en grote erfgoedzorgers die in Antwerpen te vinden zijn. Hun verhalen op de bijgevoegde luister-cd spreken boekdelen, net als het overvloedige beeldmateriaal uit hun collecties.

Softcover, NL met luistercd-rom en in pakket met een kinderboekje192 p. (gids) 64 p. (kinderboek)Enkel in MAS-shop te koop als pakket 25 euro/pakket Boek afzonderlijk ISBN 9789085865919: 22,50 euro

De Collectie Antwerpen, een portret

Spitssnuitdolfijnen en papkommen, partituren van Peter Benoit en altaarstukken van Rubens, de oudste Antwerpenaar en knikkers in gebakken klei, art-decoglasramenen Elixir d’Anvers, de Poesje en de Reuzen van Deurne, titsen en havenkranen, Mariagevelbeelden en De Leeuw van Vlaanderen, cimbalen en klavecimbels, De Dulle Griet en Ai Weiwei, tram 9 en het lichtschip West-Hinder, meettoestellen van de Douane en zilveren theepotten van Wolfers, portretten van Cornelis de Vos en politie handboeien, het Walvis boeck en het Breviarium Mayer van den Bergh, plannen van Napoleon en de jurk van prinses Astrid …Meer dan 150 musea, archieven, bewaarbibliotheken, geloofstempels, documentatiecentra, heemkringen en andere erfgoedverenigingen dragen zorg voor dit erfgoed. Al deze erfgoedverzamelingen zijn nu onder de gezamenlijke noemer ‘CollectieAntwerpen’ samengebracht in een aantrekkelijke publicatie. Dit boek is een uitnodiging om te snuisteren in de Antwerpse erfgoedrijkdom, om de sporen van het verleden te ontdekken of te herontdekken, om gecharmeerdte kijken en te begrijpen, om zin te krijgen in meer erfgoed, in meer Antwerpen.

De Collectie Antwerpen Een portret van het Antwerpse cultureel erfgoed in tekst en beeld in 272 pagina’s. Normale prijs: lanceringsprijs, tot eind april 2013: 20 Euro (daarna 24,50 Euro)

ISBN 9789085866138 / Meer dan 600 foto’s Verkrijgbaar: vanaf 31 maart in de MAS-shop, stadswinkel en de Antwerpse boekhandels

Tranen over Mortsel

Tranen over Mortsel door Pieter Serrien.

“Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. De vliegtuigfabriek Erla is het doelwit, maar wordt amper getroffen. De drukke woonkern in de wijk Oude God krijgt de volle laag. Balans: 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen, 1342 gewonden en niet minder dan 936 doden, onder wie 209 kinderen. Het zwaarste bombardement ooit in België.

65 jaar later interviewen tweehonderd jongeren uit Mortsel evenveel getuigen van het alom gekende oorlogsfeit. 70 jaar na 5 april is de herdenking van de luchtaanval een symbool geworden voor alle oorlogslachtoffers, die in dit boek een naam en een gezicht krijgen. Deze herziene editie met tientallen extra getuigenissen bundelt hun krachtige verhalen. De jeugd van vandaag luistert naar die van weleer.

Tranen over Mortsel gaat niet over grote oorlogspolitiek of militaire strategieën, maar vertelt het verhaal van de mensen die het meemaakten.

De publicatie wordt afgesloten met een indrukwekkende namenlijst.

Het boek is te koop in De Standaard boekhandel."

2023: Lang leve de Reuskens

In 1712 ging in Borgerhout voor het eerst een Reuzenstoet uit. Vandaag zijn de Reuskens nog steeds razend populair. Hoe weten ze deze oude traditie in Borgerhout springlevend te houden? Je leest het in een nieuwe Stadskroniek: “Lang leve de Reuskens. Hoe de Reuzenstoet al 300 jaar blijdschap brengt in Borgerhout”.

De transitie van een traditieDeze Stadskroniek laat je kennismaken met de Reuskens en de Reuzenstoet van gisteren en vandaag. Hoe slaagden de mensen achter de Reuzenstoet erin om in het superdiverse Borgerhout van een eeuwenoude traditie opnieuw een levendig gemeenschapsgebeuren te maken?