Oproep

Hier staan de oproepen over onderwerpen die we onderzoeken.

Zowat uit het niets kwam eind 1931 het gezin Gustaaf Christiaan Condes (°Borgerhout 1903) – Marie Hortense Smolders (°Borgerhout 1908) met hun zoontje Jacques Joseph Juliette (°Antwerpen, 1930) zich vanuit de Vooruitzichtstraat nr. 8 te Borgerhout vestigen in een door hen nieuw gebouwde woning in de Schriekstraat in het Oost-Vlaamse Kalken.

Gustaaf en Marie Hortense waren op 28 juli 1928 in Borgerhout getrouwd.

Gustaaf en Marie kwamen in de Schriekstraat niet alleen wonen, ze hielden er ook herberg en stonden aan de wieg van voetbalploeg F.C. Calcken die eind 1932 in competitie begon te spelen in een speciale afdeling voor nieuwe ploegen van de provinciale afdeling Oost-Vlaanderen van de Belgische Voetbalbond.

Gustaaf Condes was blijkbaar ook kortstondig als scheidsrechter verbonden aan het Katholiek Sport Verbond Oost-Vlaanderen.

Het is mogelijk dat de kleuren van de voetbalploeg F.C. Calcken rood-wit waren, mogelijk naar analogie met de voetbalkleuren van voetbalploeg F.C. Antwerp (?).

Het gezin Condes-Smolders hielden het na enkele jaren in Kalken voor bekeken en keerden eind juni 1935 naar Borgerhout terug. Ze werden er ingeschreven in de Kistmakerstraat nr. 18.

De voetbalploeg F.C. Kalken stopte datzelfde jaar met de competitie in de Belgische Voetbalbond.

Enkele vragen houden mij bezig:

  • Wat bezielde een Antwerps gezin om in een plattelandsdorp, relatief ver van Antwerpen, te komen wonen?
  • Vooral gaat mijn aandacht uit naar het voetbalgegeven. Heeft Gustaaf Condes vóór zijn verhuis naar Kalken iets met voetbal in zijn thuisgemeente te maken gehad?
  • Heeft hij bijvoorbeeld na zijn terugkeer naar Borgerhout nog voetbalactiviteiten gehad?
  • Wat gebeurde er later met het gezin Condes-Smolders?

Alle informatie is welkom op ons mail adres en brengen wij graag over aan de vraagsteller.