Donderdag 17 april: Bezoek aan de atelierflat van Jozef Peeters.

Met een kleine groep zeer geïnteresseerde deelnemers bewonderden we het uitzonderlijke hoekappartement van de – samen met Victor Servrackx – belangrijkste pionier van de abstracte kunst in België.

Jozef Peeters werd geboren op 24 juli 1895 in Antwerpen. Hij volgde eerst avondlessen aan de Koninklijke Academie, vanaf 1909 ook daglessen. Maar Jozef kon zich niet verzoenen met de klassiek-academische opvattingen van het instituut en stopte met zijn studies. Hij ontmoette zielsverwante avant-gardistische kunstenaars zoals Paul Van Ostayen, Floris en Oscar Jespers en Paul Joossens en begon symbolische composities te schilderen. Vanaf 1917 werkte hij mee aan vooruitstrevende kunsttijdschriften. In 1919 schilderde hij “Polderlandschap”, zijn eerste abstracte schilderij en voerde briefwisseling met internationale kunstenaars zoals Theo Van Doesburg en de futurist Filippo Marinetti. In 1920 en 1921 organiseerde hij het eerste en tweede Congres voor Moderne Kunst in Antwerpen, in 1922 het derde in Brugge. Dat jaar trok hij met de Borgerhoutenaar Ferdinand Berckelaers (Michel Seuphor) naar Marinetti in Berlijn.

In 1924 kon hij met zijn echtgenote Pelagia Pruym naar een flat op de derde verdieping van een sociaal woonblok aan de Gerlachekaai verhuizen. In 1925 stopte hij met schilderen omdat de abstracte kunst in ons land niet aansloeg. Zijn vrouw kon als onderwijzeres gaan werken in een stadsschool. Hij bleef thuis de twee kinderen opvoeden en hen onderwijzen. Jozef Peeters richtte zijn appartement van vier kamers in naar zijn eigen smaak. Hij beschilderde de muren en plafonds in verschillende kleuren en ontwierp zelf de art-déco meubelen. In elke kamer creëerde hij een andere sfeer. Zijn dochter Godelieve die er bijna heel haar leven woonde, getuigde dat haar vader meer dan tien jaar bezig was met de inrichting. Wanneer Pelagia de langzaam evoluerende MS-ziekte kreeg, bleef Jozef haar verzorgen tot haar dood in 1955. In 1956 zette jonge Antwerpse kunstenaars, die hem zeer waardeerden, hem aan om opnieuw te gaan schilderen. Hij kwam in contact met de G-58 groep en maakte opnieuw abstracte schilderijen. In 1960 overleed Jozef Peeters in het Stuyvenbergziekenhuis.

Dochter Godelieve Peeters bleef in het appartement wonen en liet alles intact. Zij kreeg het gedaan dat bij de renovatie van het appartementsgebouw in 1996 het inmiddels beschermde interieur werd gerestaureerd. Zij legaliseerde de hele inboedel, schilderijen en zeldzame drukken incluis, aan de stad Antwerpen.

Mevrouw Katrien Goossens leidde ons gedurende een uur rond in het appartement en gaf uitvoerig uitleg over de kunstenaar en zijn werk. Wij genoten ten volle van dit kunstzinnig bezoek.

Nadien bezochten we de pelgrimstafel van Wittedonderdag in de Hoogstraat en sloten af met een gezamenlijk drankje op een terras in de Sint-Jansvliet. (GVB)

003

Afbeelding 3 van 24

Geef een reactie