Zaterdag 26 september 2015: Busreis naar het Kasteel De Haar en Utrecht

34 personen schreven zich in voor de autocarreis en stonden netjes op tijd aan de afsproken plek. De zon was van de partij en op de rit naar Nederland was het mooi te zien hoe nevel en zon met elkaar speelden. Net op het afgesproken uur kwamen we aan te Haarzuilens aan het kasteel.

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het middeleeuwse huis De Haar werd in de loop van de veertiende eeuw gesticht op een hogergelegen stroomrug langs een dode arm van de Rijn, dit is een hare. Het wordt voor het eerst in 1391 vermeld. In de vijftiende eeuw kreeg Kasteel de Haar de grote, nog altijd bestaande, vijfhoekige plattegrond. Waarschijnlijk kreeg het deze vorm nadat het kasteel tijdens de twisten tussen de bisschop en de stad Utrecht in 1482 verwoest werd. Het kasteel werd na deze verwoesting herbouwd, maar raakte uiteindelijk in de loop van de achttiende en negentiende eeuw geheel vervallen.

Aan het einde van de 19de eeuw besloot de jonge eigenaar baron Etienne van Zuylen van Nijevelt de voorouderlijke behuizing in grootse stijl te laten restaureren. De opdracht voor de herbouw werd gegeven aan de architect Pierre Cuypers.

In 1892 werd begonnen met het grote project en vonden de eerste werkzaamheden aan het kasteel plaats. Tijdens de herbouw werden de bestaande, nog hoogopgaande, vijftiende-eeuwse muren gerestaureerd en opgenomen in het nieuwe ontwerp. In een periode van nog geen 20 jaar verrees een indrukwekkend bouwwerk. Alles werd voorzien van de toenmalige moderne snufjes zoals elektriciteit en verwarming.

Daarna trokken we naar Utrecht voor een karige lunch.

Na de lunch mochten zij die willen een vrije wandeling maken door Utrecht en anderen konden op tocht gaan met Max Carette. Onze gelegenheidsgids had de mensen al uitgebreid gebriefd in de autocar op kleine en grote wetenswaardigheden. Nu was het tijd om die ter plekke te gaan bewonderen.

Iedereen was vrij op tijd aan het museum Speelklok voor de rondleiding aldaar. Dit museum heeft met ruim 11.000 stukken de grootste collectie automatisch spelende muziekinstrumenten ter wereld. Tijdens ons bezoek aan dit vrolijke en muzikale museum werden we getrakteerd aan een presentatie van de kleinste speeldoosjes en de grootste dansorgels.

IMG_3700

Afbeelding 1 van 85

Geef een reactie