Zondag 7 februari 2016: Algemene Vergadering en voordracht

Tijdens de alg. vergadering werd een overzicht gegeven van de cijfers/activiteiten van 2015 en de begroting/activiteiten van 2016. evens werd het ontslag aanvaard van Mevr. Marie France Asselbergh en werden de nieuwe bestuursleden aanvaard Mevr. Anne Eestermans en Dhr. Dimitri De Loecker.

Daarna kwam de fel besmaakte voordracht door Ivan De Rycke en Guy Verdonck over de bier- en brouwersgeschiedenis van Antwerpen en omstreken. Het begon met een overzicht van de brouwers in en rond de metropool tijdens het Ancien Régime (1500-1800). De rol van Gilbert van Schoonbeke kwam daarbij voortreffelijk naar voor.

Een tweede luik van deze voordracht handelde over de verdwenen brouwerijen in en rond Antwerpen in de 19de en 20ste eeuw. Een overzicht werd gegeven over het toenmalig bier en biertypes. De Engelse types, bieren van lage gisting en bieren uit het oosten kwamen aan bod.

Daarna maakten we kennis met enkele brouwerijen uit Antwerpen en omgeving. Een mooi geïllustreerd luik over Borgerhout waar oa. “De Herbergiersbond” en “Burgers Brouwerij” en “De Prins” werden uitvoerig besproken. Meer info over deze brouwerijngen kan je vinden in het interessante boek: “Antwerpse Brouwerijen” (zie interessante publicaties) 49 personen maakten deze activiteit mee.

23cBrouwerijVanMeerbeek

Afbeelding 1 van 9

Geef een reactie