Woensdag 21 september: Daguitstap naar Noeveren

Dit jaar geen autocarreis maar ene verplaatsing met het openbaar vervoer of met de eigen wagen. 23 personen schreven in en kregen een programma aangeboden vol afwisseling.

We werden ontvangen in ’t Baksteentje met een lekkere kop koffie en kregen uitleg over de site. Daarna werden we uitgenodigd voor de film te zien over de baksteennijverheid in Noeveren. Aan de hand van een maquette werden de diverse ovens en de procedure uitgelegd van het steenbakken. Toen werden we op sleeptouw genomen door de site, bezochten de ovens, het werkmanshuisje en doken we de put in. Alles werd mooi voorgesteld en bij de aanwezigen was te horen dat buiten het hard labeur de leefomstandigheden en sociale toestanden zeer penibel waren. Denken we maar aan de kinderarbeid.

Na een overvloedige breugheltafel was het tijd om ons in de wereld van de Belgica onder te dompelen. In samenwerking met de VDAB krijgen 500 langdurig werkzoekenden in dit

project nieuwe opleidings- en tewerkstellingskansen op de arbeidsmarkt.

De gids aldaar leidde ons doorheen het verhaal van deze Zuidpoolexpeditie met al zijn gevaren en de bemanning. Een bemanning waar we zeker trots op mogen wezen. Naderhand kwamen we oog in oog met de romp van het schip. Het zou in 2020 “drijfklaar” moeten zijn voor de Tall Ships races en enkele jaren later vaarklaar moeten zijn.

IMG_7640

Afbeelding 2 van 105

Geef een reactie