Zondag 20 november lezing “De Keuken van meesters en meiden”

In het kader van de week van de smaak organiseerde de heemkundige kring de voordracht “De keuken van meesters en meiden”. In het Ecohuis te Borgerhout kwam schrijfster Diane De Keyzer vertellen over haar boeken, haar liefde en passie voor de keuken.

Zij is een enthousiaste verstelster die al vlug ieders aandacht had. Zij begon haar verhaal met nostalgische herinneringen over de jaren 60, de keuken van haar grootmoeder en patatten met melksaus. Vele toehoorders herkenden de verhalen over de schoolboterhammen en uitspraken zoals: “als ge het niet wilt opeten legt ge er uwe kop maar naast” en “het moest nog eens oorlog worden”.

Haar verhaal (gebaseerd op haar boek: “De keuken van meesters en meiden”) was een tocht langs de tafels van de 20ste eeuw. We luisterden naar de gerechten van een 12 gangen menu, gemaakt in de kelderkeuken van een kasteel. Het maken van fijne consommés, maar ook het versterven van fazanten tot de maden eruit kropen passeerden de revue.

Dat niet iedereen kon genieten van die rijkelijke, overdadige keuken kwam aan bod in de verhalen over de oorlogskost en stakingen over het gewicht en de prijs van het brood.

Diane De Keyzer kreeg na afloop een warm applaus en een bloemstuk werd aangeboden vanwege de heemkundige kring.

Na de verhalen over eten en keukens werd de voordracht afgesloten met koffie en een lekker stuk gebak. Het gaf iedereen nog de gelegenheid om wat na te praten.

IMG_8218

Afbeelding 1 van 10

Geef een reactie