Zaterdag 30 september 2017 : daguitstap naar Xanten en Isselburg

Dit jaar gingen naar Xanten en Isselburg in Duitsland. De 40 deelnemers waren netjes op tijd op de afgesproken vertrekplaats. Helaas waren de weergoden ons vergeten en regende het de hele dag maar dat brak niet de sfeer. Ruim op tijd waren we in Xanten dus nog tijd voor een koffie in één of andere lokale conditorie. Door een nogal vooraanstaand huwelijk van een lokale adelijke persoon werd het bezoek aan de dom veranderd. De twee gidsen deden enorm hun best om toch nog de crypte en het hoogaltaar te laten bewonderen en een retabel. We kregen de uitleg over wie de heilige Victor van Xanten was, de dom en bouwstijl. Ook hier werd er de klemtoon gelegd op de Antwerpse retabels en een Antwerpse kannunik. De geschiedenis werd in de kruisgang verteld terwijl de mannelijke bruiloftsgasten in pitler, en de vrouwelijk gasten met hoeden voorbijkwamen. Niet minder dan 4 priesters en nog eens zoveel misdienaars waren in groot ornaat. Later bleek dat we de dom moesten verlaten omdat de minister-president van de deelstaat aanwezig was in de kerk.

Daarna vertrekken we voor het middagmaal naar Isselburg. Daar was een lunchbuffet voorzien.

Na de innerlijke mens versterkt te hebben, was het tijd voor het bezoek aan het waterkasteel Anholt van de prinsen von Salm-Salm. De Antwerpse link werd mooi verduidelijkt door de gidsen nl. de Salm Salmstraat en de landerijen in Hoogstraten. Buiten de salons van het kasteel werden we nog in het museum rondgeleid. Hier zagen we o.m. de grootste, historisch-gegroeide schilderijenverzameling in privé-bezit uit Nordrhein-Westfalen (700 stuks) tentoongesteld. Belangrijke werken van o.a. schilders uit de 17° eeuw zoals Rembrandt, Holbein, Jobst Harrich , van Spaanse (Murillo) en van Italiaanse (Carlo Dolci, Salvator Rosa) kwamen ter sprake.

Als verrassing had de archivaris van het kasteel de toestemming gekregen van de Vorst van Salm-Salm om ons een zeer uitzonderlijke kaart van Antwerpen te tonen. Het ging om een gedetailleerde kaart van een stuk van de Spaanse omwalling aan de Begijnenpoort. Het stuk land waarop de Prinsen Salm-Salm hun eigendom hadden staan. Dit stadspaleis stond in de buurt van de Sint-Andrieskerk.

IMG_1409

Afbeelding 1 van 75

Geef een reactie