Zaterdag 13 oktober : Een dagje in de voetsporen van Willem Geefs en WOI in het parlement.

Om 10.00 worden we verwelkomd in het Parlement waar we één van de laatste rondleidingen gaan meemaken in het teken van “Het Parlement in de Eerste Wereldoorlog”.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog eiste de Duitse bezetter naast woningen ook overheidsgebouwen op. Ook het Paleis der Natie, waar de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers ook toen al vergaderden, ontsnapte hier niet aan.

Met een gids volgt u een boeiend parcours doorheen de zalen waar de geschiedenis zich afspeelde en langs kunstwerken die de oorlog, zijn slachtoffers en zijn helden herdenken. Ontdek de plaats waar Koning Albert I op 4 augustus 1914 aankondigde dat België zich krachtdadig zou verzetten tegen een inval. Bezoek de zaal waar een Duitse militaire rechtbank burgers ter dood veroordeelde wegens verzet waaronder de Borgerhoutenaar Vergauwen. Wandel door ruimten waar Duitse officieren aten of kantoor hielden. Of waar de Duitse kapper het haar van de militairen bijknipte! Tijdens de rondleiding verneemt u heel wat over het bestuur en het leven tijdens de Duitse bezetting.

Na de lunch in de omgeving begeven we ons naar de bekende begraafplaats te Laken.

Daar verandert het thema en gaan we in de voetsporen van beeldhouwer Willem Geefs, maker van het standbeeld van Rubens en zogezegd onze districtsgenoot. Hij is dit jaar 135 jaar geleden overleden en op de begraafplaats zijn er veel grafmonumenten van hem en zijn leerlingen te vinden. We bezoeken ook het atelier Salu, één van zijn leerlingen.

We willen er wel op wijzen dat zowel in het parlement als op de begraafplaats veel gewandeld zal worden en eventueel trappen worden gedaan.

Gelieve uw identiteitskaartnummer en rijksregisternummer op te geven bij het inschrijven dit om veiligheidsredenen in het parlement. En ze niet vergeten mee te brengen op de autocar.

 

Activiteit: autocar “Brussel” 

Samenkomst: Borsbeeksebrug Berchem 08:30 (busparking over het oude postsorteercentrum)

Te bereiken met tram 4/11/9 bus 20/21/30/32/34/51/52/53/90/91/92/420 en 421

Gelieve tijdig in te schrijven want vol is vol.

Inschrijvingen gebeuren bij Geert Janssens 03/236.34.13 of op janssens.geert1@hotmail.com voor 15 september 2018

Prijs: 50 euro (40 euro sociaal tarief) alles in begrepen behalve drankjes te storten op de bankrekening BE56 4026 0965 4188 van Gitschotelbuurschap, met vermelding "autocar Brussel".

Geef een reactie