10 oktober 2020 : geleid bezoek aan de Sint Laurentiuskerk in het kader van Rik Sauter.

21 deelnemers kwamen netjes op tijd aan om even de zinnen te verzetten en de honger naar cultuur te stillen. Gemondmaskerd, ontsmet wachtte dhr. Karl Scheerlinck, archivaris Sint-Laurentiusparochie Antwerpen en kunsthistoricus, ons op buiten de kerk. 

Hij stak direct van wal met de uitvoerige geschiedenis van deze 361-jarige parochie. Het is in 1659 dat deze volwaardige parochie toe buiten de Spaanse omwalling werd gesticht. Ze werd genoemd naar de toenmalige gebruikers van het vuurwapen in de Spaanse troepen. St. Laurentius werd op het vuur geroosterd.  

Dit blijkt het vierde kerkgebouw te zijn. De twee eersten stonden op de plek die nu Fransenplaats heet. Een zekere generaal Carnot, ons wel bekend, liet de tweede kerk afbreken.. De derde was een staalt van architect Bourla en in 1933-1934 werd de vierde gebouwd als ontwerp van architect Huygh op de hoek van de Van Schoonbekestraat-Markgravelei.  

De neobyzantijnse stijl valt direct op in de mozaïeken, glasramen en afwerking. De blikvangers waren natuurlijk de vier evangelisten door Rik Sauter gemaakt. Rik Sauter, de beeldhouwer, die een deel dit jaar en volgend jaar onze aandacht zal krijgen. Maar ook andere Borgerhoutse namen kwamen ter sprake Jos Smolderen en Eugeen Yoors. 

De aandacht werd gevestigd op de pastorie. De pastorie werd in 1824-1825 gebouwd in laatclassicistische stijl naar ontwerp van Pierre Bruno Bourla. In de jaren 1860 werd de pastorie grondig verbouwd onder leiding van stadsarchitect Pieter Dens. 

En het gerucht van het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters werd naar het rijk der fabelen gewezen. 

 

IMG_8238

Afbeelding 8 van 9

Geef een reactie