17/9 busreis naar kasteel Heeswijk en ’s Hertogenbosch

Zaterdag 17 september om 8.15 uur vertrok een goed gevulde Metropole-autocar met GIBU-leden aan de Borsbeekbrug naar Nederland. We kwamen nog iets vóór 10.30 u. aan het kasteel van Heeswijk aan, dat een sombere aanblik bood door het gesloten asgrauwe wolkendek.

We mochten een half uur in de verbruikzaal wachten… zonder drank, want het personeel was voor een huwelijksfeest opgevorderd. De drie gidsen namen om 11 uur elk 15 bezoekers mee en gaven uitvoerig uitleg over de familierelaties van de slotbewoners, hun voorouders en de verzamelde kunstschatten, die we kamer na kamer mochten bewonderen in salon, ridderzaal, slaapkamers met hemelbedden, de bibliotheek, de kamer met chinoiseries, e.d.m.

Na dit uitgebreide bezoek was het weder opgeklaard en scheen een vriendelijk herfstzonnetje, erg welkom voor de foto’s. Onze autocar bracht ons naar ‘s Hertogenbosch, waar we aan een Brabantse koffietafel mochten aanzitten, ruim voorzien van broodsoorten en toespijs. Alle GIBU-leden zaten samen aan enkele lange gereserveerde tafels.

Daarna kwamen enkele gidsen ons ophalen voor een geleid stadsbezoek. Op onze wandeling doorheen de straatjes kwamen we meermaals de Diemer tegen, het stedelijke riviertje, waarop we enkele rondvaartbootjes met toeristen zagen voorbijvaren. De trots van ‘s Hertogenbosch is echter de kathedraal, die van op het grote marktplein een imposante aanblik bood met zijn talloze pinakels, beeldhouwwerken, gotische spitsbogen en steunberen. Ook het interieur was rijk versierd met beeldhouwwerk, schilderijen en glasramen, kleurrijk in de heldere zonneschijn.

Na het bezoek kregen we nog een uurtje vrije tijd voor een verpozing met een pintje of een wandeling. Onze terugreis op het piekuur verliep zonder files en zo probleemloos als de heenreis. Dank zij organisator en reisleider Geert Janssens en de bekwame Metropole-chauffeur hadden we van een mooie daguitstap kunnen genieten.

(René Pansaerts)

012

Afbeelding 180 van 180

Geef een reactie