zondag 15 februari 2015: algemene vergadering en voordracht: de goochelgeschiedenis in de Antwerpse regio.

“Er was eens een goochelaar die had zes kaarten, hij gooide er zes weg en had er nog zes in zijn handen. Het publiek werd dolenthousiast….” Zo begon Kobe Van Herwegen zijn zeer interessante voordracht over de goochelgeschiedenis in de Antwerpse regio.

En ja toen hij de kaartentruc opnieuw deed, werd het mooi opgekomen publiek enthousiast. We waren met zo’n 55 personen in de voordrachtszaal van het districtshuis. Aan de hand van een prachtige presentatie namen Kobe en Christ Van Herwegen ons mee op een tocht doorheen de geschiedenis van het goochelen. Egyptenaren, het Tweestromenland, Grieken en Romeinen, de middeleeuwen. Tot op heden worden we nog steeds verblind door de illusionistische handigheidjes.

De vader van de moderne goochelkunst was een Franse goochelaar, namelijk Robert Houdin (1805-1871). Vergis je niet met Houdini. Deze laatste was het pseudoniem van Ehrich Weis (1874-1926).

Daarna kwamen er diverse Antwerpse goochelaars aan bod. Meester Brando , bekend van in “Ontdek de Ster” of de trucverklapper uit het programma bij Nonkel Bob.

In het ‘The Missions to Seamen” op het Van Schoonbekeplein werd de Magic Club van Antwerpen gestart.

Twee linken met Borgerhout kwamen aan bod nl. ten eerste Josmah (1894-1975), de fakir. Hij kwam uit het Nederlandse Geleen in Borgerhout terecht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vermaakte hij de soldaten aan het front. Als fakir liet hij mensen zweven, stak hij naalden door zijn wangen, enz….

De tweede link is Ann Hardy (1921-2005). Ze werd geboren te Borgerhout als Van Heurck Anna. Ze leerde haar man kennen en kwam zo in de goochelaarswereld terecht. Ze trad op in de Hippodroom, Ancienne Belgique met namen zoals Charel Janssens en Co Flower. In 1952 werd ze zelfs wereldkampioene goochelen. Ze hield tevens een goochelwinkel in de Lange Kievietstraat.

Tenslotte werd ook Joe Alcatraz (1948), de ontsnappingskoning, besproken.

Naderhand was er mogelijkheid tot vragen stellen of informatie te geven aan de sprekers of hun boek te kopen “Chapeau, de geheime goochelgeschiedenis van Belgie”¨

En drank aangeboden door de vereniging sloot deze leerrijke namiddag af.

IMG_3300

Afbeelding 1 van 16

Geef een reactie