Zaterdag 6 juni 2015: Bezoek Red Starline museum

Op zaterdag 6 juni bezocht Gibu met twintig ingeschreven leden het Red Star Line Museum, Montevideostraat 3 te Antwerpen. De gevel aan de inkom is netjes gerenoveerd, maar in de vorm van 1921 gelaten : het was toen een loods, die gediend had voor bagageopslag en ontvangst van landverhuizers, die in Amerika een beter leven hoopten te vinden. Van binnen is ze verbazend groot en bevat de onthaalruimte, het museumcafé en de dito winkel. Op de achtergrond van de foto bemerken we een zg. panoramatoren, (nieuwbouw), die een schouw van een oceaanstomer moet verbeelden en een weids panorama over stad en Schelde biedt.

De GIBU-deelnemers werden in twee groepjes verdeeld, elk onder begeleiding van een museumgids : die legde duidelijk de nadruk op de mens, die leeft in hoop en vrees, in zorg en onwetendheid, in allerlei ontberingen, opgeslorpt in een mensenstroom van eindeloos wachten en zich gewillig onderwerpen aan allerlei verplichtingen, zoals dokterscontrole, desinfectie, uitreisdocumenten. We hadden twee welbespraakte gidsen, die hun tijd goed gebruikten.

De museumcollectie is opgebouwd uit verhalen van mensen die met de rederij naar Amerika zijn gereisd. Centraal staan zes

getuigen, onder wie Albert Einstein en Irving Berlin. De hoofdten-toonstelling voert de bezoeker langs de verscheidene reisetappes vanaf het reisbureau in Warschau tot het nieuwe leven in de Verenigde Staten. Het doel is om een indruk te geven van de zware tocht die een Europese landverhuizer moest afleggen om een betere toekomst tegemoet te kunnen gaan, dit met behulp van honderden modern gepresenteerde foto’s. Het laatste deel van de tentoonstelling verbindt het verleden met het heden om aan te tonen dat migratie een universeel en tijdloos gegeven is.

Om een beter beeld te geven bij alle verhalen die het Red Star Line Museum heeft verzameld, bevat de collectie verschillende persoonlijke stukken zoals documenten, maar ook objecten van de families. Die spullen hebben afstammelingen van de passagiers aan het museum geschonken.

Verschillende instellingen en andere musea hebben werken uitgeleend. Zo gaf het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten De landverhuizers van Eugène Laermans.

Na het bekijken van een korte film, die een indruk wou geven van de “behandeling” van de landverhuizers, konden we in de cafetaria nog een pint Antwerps Bootjesbier drinken. Iedereen was tevreden over zijn bezoek. (R.P.)

IMG_1005

Afbeelding 27 van 27

Geef een reactie