Zondag 22 april: erfgoeddag “Borgerhout kiest voor democratie – Ambras aan de Bougie”

We waren te gast in het statige districtshuis met een mini expo over “de evolutie van het stemrecht” met een speciale aandacht voor de burgervaders en de slachtoffers van het algemeen stemrecht die bijna dag op dag 125 jaar geleden vielen in Borgerhout.

De mini expo en de gewone rondleidingen in de voormiddag in de zalen waar je al eens keuzes moet maken viel in goede aarde. De namiddag sprong in het oog en de bezoekers werden naast de mini expo stilaan ondergedompeld in het jaar 1893. Na een inleidend woordje begon het met een spel “wie mocht er stemmen in 1893”. Daarna volgde er een korte kennismaking met het districtshuis met als blikvangers: het glasraam in de trappenhal, de schunnige schouw van de trouwzaal, het verhaal van het eerste banket in de ontvangstzaal om dan naar het politieke theater te gaan. In de raadszaal kwamen professor Vincent Scheltiens aan het woord met een overzicht van de kiesevolutie in België en de Marokkaanse Federatie deed zijn verhaal dat stemmen in België anno 2018 nog niet voor iedereen telt en ging dieper in op de mogelijkheid tot registratie. Dit werd gevolgd door een evocatie “Ambras aan den Bougie”. Het verhaal werd verteld door Stef Broers en de acteurs Lilian Simons, de rappende bomma, en Dirk Tuypens, speelden het volk, burgmeester Moorkens en een gendarm Aloysius D’haese. Zij vertelden het verhaal van de rellen aan de bougie gestaafd op de stukken van het rijksarchief die ook ter plekke te zien waren. Het burgemeesterskostuum werd ook tentoongesteld alsmede de sabel uit de collectie Taeymans. Tot slot was er nog het gelegenheidslied gebracht door Steven Broers.

Deze activiteit was gratis en werd financieel ondersteund door het district. De opkomst was mooi met 213 getelde bezoekers.

Foto: Karin Bruys

IMG_3521

Afbeelding 1 van 33

Geef een reactie