Dinsdag 14 mei – “Burgemeester Oedenkoven komt terug thuis”

Dinsdag 14 mei 2019 om 17:00
Districtshuis Borgerhout, Moorkensplein 1 2140 Borgerhout

Het bestuur van de Heemkundige Kring Borgerhout, Gitschotelbuurschap vzw. heeft de eer en het genoegen u uit te nodigen voor de plechtige overdracht van het portret van Burgermeester Oedenkoven aan het district.

Wie?
Henri Oedenkoven (1823-1871) was industrieel en liberaal burgemeester van Borgerhout. Samen met zijn schoonbroer was hij stichter van “den Bougie”. Hij was oom en voogd van Georges Eekhoud (185-1927).
Hij stond aan de wieg van oa het oude Sint -Erasmusziekenhuis en had zijn eigen opvattingen over de mobiliteit in Borgerhout.
Hij stierf na een korte ziekte in 1871.

Wat?
Het portret van Oedenkoven is een platinadruk die afgewerkt is met houtskool. Het werd gemaakt door Franciscus Vissers in 1878. Dit portret hing in de raadszaal van het eerste gemeentehuis, nu beter gekend als het Reuzenhuis.
Met de bouw van het huidige districtshuis werd het verplaats en kwam zo ergens in de kabinetten te hangen. Door een onbekende reden is het naar de zolder verhuisd en kwam terecht in een stoffige ruimte.
Toen wij als heemkundige kring deze plaats kregen toegewezen vonden we het portret terug onder het stof der jaren. Bij de renovatie van het districtshuis moesten we op zoek gaan naar een nieuw onderkomen. Om het portret tegen nog meer stof te beschermen, vroegen we de administratie om dit tijdelijk mee te nemen.

Waarom?
Als bestuur besloten we uit dank voor de jaren gratis huisvesting dit stukje erfgoed te laten restaureren.

Door wie?
We namen contact op met de Universiteit Antwerpen, faculteit Ontwerpwetenschappen, opleiding conservatie-restauratie. Mevr. Eline Gijsbers kreeg dit als opleidingsonderdeel toegewezen.

PROGRAMMA:

We nodigen u met veel plezier uit om deze overdracht bij te wonen in aanwezigheid van 
districtsschepen Stephanie Van Houtven en Mevr. Eline Gijsbers.

17:00 verwelkomingswoordje in de hall van het districthuis

17:10 woordje uitleg Mevr. Eline Gijsbers

17:20 overhandiging aan het district gevolgd door een natje en een droogje.

Om organisatorische redenen vraagt het district om max. 50 personen hier aanwezig te laten zijn.
We vragen daarom uw aanwezigheid te melden voor 9 mei bij Geert Janssens
janssens.geert1@hotmail.com of telefonisch op 03/236.34.13

Geef een reactie