Zondag 12 februari 2023: algemene vergadering gevolgd door een boeiende voordracht over de Borgerhoutse fakir Josmah (DEEL 2)

Na een korte en krachtige algemene vergadering gingen we verder met een boeiende voordracht over de Borgerhoutse fakir Josmah en wereldkampioene Ann Hardy.

We lieten Kobe Van Herwegen aan het woord met een boeiende voordracht over Josmah de Borgerhoutse fakir. Hij werd geboren als Jos Smans (1894 – 1975) in het Nederlandse Dongen en verhuisde naar Borgerhout. Hij woonde in de Deurnese Huiskens.. Hij maakte van zijn passie zijn beroep. Van goochelaar en handschaduwkunstenaar tot fakir veroverde hij niet enkel ons land maar ook Europa. De filmbeelden van op St. Anneke waren een openbaring voor velen. 

We gaan voor gendergelijkheid en onze twee gasten stellen u  Ann Hardy (1921-2005) voor. Ze werd geboren te Borgerhout als Van Heurck Anna. Ze leerde haar man kennen en kwam zo in de goochelaarswereld terecht. Ze trad op in de Hippodroom, Ancienne Belgique met namen zoals Charel Janssens en Co Flower. In 1952 werd ze zelfs wereldkampioene goochelen. Ze hield tevens een goochelwinkel in de Lange Kievietstraat. Het was tevens mooi om foto’s en de reportage te zien vanuit de winkel van een inmiddels oudere Ann Hardy.

Geef een reactie